gastro postao
Od trešanja možeš raditi fantastične voćne džemove, pogačice, muffine, torte..., a mi predlažemo da proslaviš njihovu sezonu uz ova 3 brza i jednostavna recepta
Plodovi trešanja obiluju blagotvornim sastojcima. Trešnje su niskokalorične i pune vlakana, vitamina, minerala, hranjivih tvari i drugih sastojaka koji su dobri za naše zdravlje.
Prava su 'injekcija' vitamina C, A i K, kalija, magnezija i kalcija. Također, obiluju antioksidansima, poput beta-karotena i esencijalnim hranjivim tvarima.
Od njih možeš raditi fantastične voćne džemove, pogačice, muffine, torte..., a mi predlažemo da proslaviš njihovu sezonu uz ova 3 brza i jednostavna recepta.
Štrudla od trešanja
Sastojci:
- 30 g vučenog tijesta za savijače
- 1 kg čvrstih, mesnatih trešanja
- 8 dag krušnih mrvica
- 5 dag maslaca
- 12 dag mljevenih oraha
- Malo cimeta
- šećer po ukusu
- 250 ml kiselog vrhnja
- maslac, za premazivanje
- šećer u prahu, za posipanje
Postupak:
- Isprži mrvice na maslacu. Razvaljaj tijesto, pa nakapaj otopljenim maslacem. Trešnje očisti, operi i dobro ocijedi. Rasporedi ih na tijesto, pospi mrvicama i orasima, zašećeri po ukusu i zalij vrhnjem. Zatim ih pospi cimetom.
- Namasti lim, pa na njega prenesi savijaču. Premaži je otopljenim maslacem. Peci cca 35 min u pećnici zagrijanoj na 210 Celzijevih stupnjeva. Dok se peče, povremeno je premaži maslacem. Ohlađenu savijaču dodatno pospi šećerom u prahu.
Clafoutis od trešanja
Sastojci:
- 60 dag trešanja
- 4 jaja
- 10 dag maslaca + maslac za kalup
- 12 dag šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1/2 neprskanog limuna
- 14 dag piškota ili keksa
- brašno za kalup
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Vatrostalnu posudu obilno namasti i pobrašni. Maslac sobne temperature izmiješaj s dvije vrste šećera, dodaj jedan po jedan žumanjak, naribanu limunovu koricu, zdrobljene kekse, čvrsti snijeg bjelanjaka i očišćene trešnje.
- Ulij u kalup i peci 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Na kraju pošećeri po želji i serviraj. Dobar tek!
Kolač s trešnjama i grožđicama
Sastojci:
- 50 dag trešanja
- 75 dag svježeg kravljeg sira
- 125 ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 vrećica praška za puding od vanilije
- 13 dkg šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 neprskani limun
- 5 dag svijetlih grožđica
- maslac i brašno za kalup
Za ukras:
- 1 dl slatkog vrhnja
- 1 žličica šećera u prahu
Postupak:
- Oprane trešnje očisti od peteljki i koštica. Mikserom izmiksaj mlijeko, obje vrste šećera, žumanjke, prašak za puding, dobro iscijeđeni sir te sok i naribanu koricu limuna.
- Grožđice uvaljaj u brašno (da ne bi pale na dno slastice) i primiješaj te na kraju dodaj čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Ulij smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup, promjera 24 cm. Po vrhu rasporedi trešnje i peci 90 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 Celzijevih stupnjeva. Ohlađeni kolač ukrasi tučenim zaslađenim vrhnjem.
Isprobaj i ove slasne recepte s trešnjama: