Domaći karamel nadopunit će sve jesenske recepte

Shutterstock Karamela recept
Uz pitu od jabuka, sladoled ili jutarnju kavu - ovaj umak od karamela slaže se sa svime
Vidi originalni članak

Tekući karamel favorit je svih koji su ga probali. Mi ga rado kombiniramo s pitom od jabuka, sladoledom od vanilije pa čak i pečenim mesom. Odličan je dodatak jutarnjoj kavi, jesenskim muffinima te koktelima. Recept u nastavku dovoljan je za jednu veću staklenku karamela, a predlažemo da odmah pripremiš dvije jer će nestati u trenu. 

Domaći karamel recept

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 90 g maslaca
  • 120 ml vrhnja za šlag (mliječnog)
  • Krupna sol

Priprema:

  1. U manji lonac stavi šećer i zagrijavaj ga na srednje jakoj temperaturi. Pazi da temperatura ne bude previsoka jer će inače šećer zagorjeti. 
  2. Nakon što se pretvori u grudice i zatim potpuno otopi do jantarno zlatne boje, u šećer dodaj maslac i paljivo miješaj. Pripazi jer će se maslac počet pjeniti. Ako se maslac ne želi povezati sa šećerom, makni lonac sa štednjaka i nastavi miješati. 
  3. Kada su šećer i maslac sjedinjeni, pažljivo i polako ulij vrhnje za šlag i nastavi miješati. 
  4. Ugasi štednjak, umiješaj žličicu krupne soli i prelij karamelu u staklenke. 
  5. Kada se karamela ohladi postat će nešto čvršća. Skladišti ju u hladnjaku i uživaj u svakom zalogaju. 

Bake me by Nina Pita od jabuka - poslastica koja nestaje u trenu Cimetaste i savršeno maslačaste! Mirisne mini pite od jabuka Apple pie spice Napravi domaću mješavinu začina za pite od jabuka

Posjeti Gastro.hr