Kolumne 23. veljače 2023.

Pita od jabuka - poslastica koja nestaje u trenu

foto: Nina Mrvica
gastro postao gastro.24sata.hr
Volite li klasične kolače? Ja ih obožavam, uz njih sam odrasla i uvijek mi probude divna sjećanja na djetinjstvo i maminu kuhinju.

Ova pita je upravo takav kolač. Ima divno prhko tijesto i nadjev od aromatičnih jabuka. Sigurna sam da će vam, ako je probate, biti na listi omiljenih kolača.

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

Možda vas zanima... Bake Me by Nina jedan je od blogova na kojem ćeš tražiti inspiraciju za slastice Špajza

 

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

Pita od jabuka

Sastojci - za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 1 žlica praška za pecivo

Sastojci - za nadjev:

  • 1 kg kiselih jabuka ( 5-6 komada)
  • sok pola limuna
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 100 g badema, grubo sjeckanih

   | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica
Postupak:

  1. Brašno prosijte na radnoj podlozi, dodajte mu prašak za pecivo i šećer pa napravite udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodajte maslac, jaje i kiselo vrhnje.
  2. Zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo brašna.
  3. Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom pa spremite u hladnjak. Neka vam se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata.
  4. Jabuke ogulite pa naribajte na krupnije komade.
  5. Iscijedite im vodu (zgnječite ih rukama) pa ih stavite u cistu posudu. Pokapajte ih sokom od limuna, zatim im dodajte šećer, cimet i grubo sjeckane bademe.
  6. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara
  7. namastite i pobrašnite.
  8. Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadite ga na pobrašnjenu radnu podlogu.
  9. Prepolovite ga na pola pa prvu polovicu razvaljajte na veličinu kalupa.
  10. Tijesto stavite u kalup pa ga ravnomjerno probodite vilicom.
  11. Na tijesto stavite nadjev, lagano ga utisnite kako se ne bi kasnije razdvajalo.
  12. Razvaljajte drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavite ga na nadjev i ravnomjerno probodite vilicom.
  13. Kolač pecite 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
  14. Topao kolač pospite šećerom u prahu.
  15. Poslužite ga ohlađenog.

 
TIPS & TRICKS:

  • Kolač je najukusniji s kiselkastijim jabukama, no, ako vaše nisu kisele pokapajte ih s cijelim sokom limuna.
  • Bademe usitnite na krupnije komade, po vašoj želji. Ja ih nožem kidam na veće komade, dok ih moja mama usitni na krupnije mljevene komadiće.
  • Jabuke dobro iscijedite da vam ne namoče donju koru tijesta. Kolač je jako sočan, ne brinite se za suhoću.

 

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

 

Možda vas zanima... Blondies s omiljenim šarenim bombončićima Kolumne Možda vas zanima... Grissini - jednostavan snack za svaku priliku Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.