Ova pita je upravo takav kolač. Ima divno prhko tijesto i nadjev od aromatičnih jabuka. Sigurna sam da će vam, ako je probate, biti na listi omiljenih kolača.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Pita od jabuka
Sastojci - za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1 žlica praška za pecivo
Sastojci - za nadjev:
- 1 kg kiselih jabuka ( 5-6 komada)
- sok pola limuna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 100 g badema, grubo sjeckanih
Postupak:
- Brašno prosijte na radnoj podlozi, dodajte mu prašak za pecivo i šećer pa napravite udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodajte maslac, jaje i kiselo vrhnje.
- Zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo brašna.
- Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom pa spremite u hladnjak. Neka vam se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata.
- Jabuke ogulite pa naribajte na krupnije komade.
- Iscijedite im vodu (zgnječite ih rukama) pa ih stavite u cistu posudu. Pokapajte ih sokom od limuna, zatim im dodajte šećer, cimet i grubo sjeckane bademe.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara
- namastite i pobrašnite.
- Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadite ga na pobrašnjenu radnu podlogu.
- Prepolovite ga na pola pa prvu polovicu razvaljajte na veličinu kalupa.
- Tijesto stavite u kalup pa ga ravnomjerno probodite vilicom.
- Na tijesto stavite nadjev, lagano ga utisnite kako se ne bi kasnije razdvajalo.
- Razvaljajte drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavite ga na nadjev i ravnomjerno probodite vilicom.
- Kolač pecite 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
- Topao kolač pospite šećerom u prahu.
- Poslužite ga ohlađenog.
TIPS & TRICKS:
- Kolač je najukusniji s kiselkastijim jabukama, no, ako vaše nisu kisele pokapajte ih s cijelim sokom limuna.
- Bademe usitnite na krupnije komade, po vašoj želji. Ja ih nožem kidam na veće komade, dok ih moja mama usitni na krupnije mljevene komadiće.
- Jabuke dobro iscijedite da vam ne namoče donju koru tijesta. Kolač je jako sočan, ne brinite se za suhoću.