Kolumne 24. kolovoza 2024.

PITA OD JABUKA Poslastica koja nestaje u trenu

Desert
29 MIN
35 MIN
12
SREDNJE
Pita od jabuka
Pita od jabuka
foto: Nina Mrvica
Voliš li klasične kolače? Ja ih obožavam, uz njih sam odrasla i uvijek mi probude divna sjećanja na djetinjstvo i maminu kuhinju.

Ova pita od jabuka definitivno nas vraća u djetinjstvo, u maminu i bakinu kuhinju. upravo takav kolač. Ima divno prhko tijesto i nadjev od aromatičnih jabuka. Sigurna sam da će vam, ako je probate, biti na listi omiljenih kolača.

Druge Ninine slatke i slane specijalitete pronađi na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 | Author: Nina Mrvica Pita od jabuka foto: Nina Mrvica

Ne gasi ekran dok kuham

Pita pd jabuka
29 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Glatko brašno 300 g
  • Maslac 150 g
  • Šećer 100 g
  • Kiselo vrhnje 2 žlica
  • Jaje 1 kom
  • Prašak za pecivo 1 žličica
NADJEV
Sastojci
  • Jabuka 1 kg
  • Sok od limuna 0,50 kom
  • Smeđi šećer 3 žlica
  • Cimet 1 žličica
  • Bademi 100 g
Postupak
  1. Brašno prosij na radnoj podlozi, dodaj mu prašak za pecivo i šećer pa napravi udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodaj maslac, jaje i kiselo vrhnje.


  2. Zamijesi tijesto, po potrebi dodaj malo brašna.


  3. Tijesto oblikuj u kuglu, prekrij prozirnom folijom pa spremi u hladnjak. Neka se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata.


  4. Jabuke (najbolje su kisele) oguli pa naribaj na krupnije komade.


  5. Iz jabuka iscijedi vodu (zgnječi ih rukama) pa ih stavi u čistu posudu. Pokapaj ih sokom od limuna, zatim im dodaj šećer, cimet i grubo nasjeckane bademe.


  6. Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara namasti i pobrašni.


  7. Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadi ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Prepolovi ga na pola pa prvu polovicu razvaljaj na veličinu kalupa.


  8. Tijesto stavi u kalup pa ga ravnomjerno probodi vilicom.


  9. Na tijesto stavi nadjev, lagano ga utisni kako se ne bi kasnije razdvajalo.


  10. Razvaljaj drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavi ga na nadjev i ravnomjerno probodi vilicom.


  11. Kolač peci 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju.


  12. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.


Pita od jabuka najukusnija je s kiselkastijim jabukama, no, ako nemaš kisele jabuke pokapajte ih s cijelim sokom limuna. Jabuke dobro iscijedi da ne namoče donju koru tijesta. Kolač je jako sočan, ne brini se za suhoću.
Možda vas zanima... Bake Me by Nina jedan je od blogova na kojem ćeš tražiti inspiraciju za slastice Špajza Možda vas zanima... Blondies s omiljenim šarenim bombončićima Kolumne Možda vas zanima... Grissini - jednostavan snack za svaku priliku Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:53 24. Kolovoz 2024.

    Fino