Voliš li klasične kolače? Ja ih obožavam, uz njih sam odrasla i uvijek mi probude divna sjećanja na djetinjstvo i maminu kuhinju.
Ova pita od jabuka definitivno nas vraća u djetinjstvo, u maminu i bakinu kuhinju. upravo takav kolač. Ima divno prhko tijesto i nadjev od aromatičnih jabuka. Sigurna sam da će vam, ako je probate, biti na listi omiljenih kolača.
Brašno prosij na radnoj podlozi, dodaj mu prašak za pecivo i šećer pa napravi udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodaj maslac, jaje i kiselo vrhnje.
Zamijesi tijesto, po potrebi dodaj malo brašna.
Tijesto oblikuj u kuglu, prekrij prozirnom folijom pa spremi u hladnjak. Neka se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata.
Jabuke (najbolje su kisele) oguli pa naribaj na krupnije komade.
Iz jabuka iscijedi vodu (zgnječi ih rukama) pa ih stavi u čistu posudu. Pokapaj ih sokom od limuna, zatim im dodaj šećer, cimet i grubo nasjeckane bademe.
Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara namasti i pobrašni.
Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadi ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Prepolovi ga na pola pa prvu polovicu razvaljaj na veličinu kalupa.
Tijesto stavi u kalup pa ga ravnomjerno probodi vilicom.
Na tijesto stavi nadjev, lagano ga utisni kako se ne bi kasnije razdvajalo.
Razvaljaj drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavi ga na nadjev i ravnomjerno probodi vilicom.
Kolač peci 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.
Pita od jabuka najukusnija je s kiselkastijim jabukama, no, ako nemaš kisele jabuke pokapajte ih s cijelim sokom limuna. Jabuke dobro iscijedi da ne namoče donju koru tijesta. Kolač je jako sočan, ne brini se za suhoću.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.