Darko Debić ima najbolji recept za domaće krafne

Darko Debić Domaće krafne by Darko Debić
Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, podijelio je s nama svoj recept za domaće krafne. Mnogi su ga isprobali, uključujući i nas, a rezultat su - savršene, meke krafne kao bakine
Vidi originalni članak

Jedu ti se slasne domaće krafne i tražiš najbolji recept? Ne brini, Darko Debić s bloga Samo jedan griz ima provjereno dobar recept koji svaki put uspijeva! Stiže nam vrijeme poklada, ali i krafni bez kojih ih ne možemo zamisliti ove zimske mjesece.

Najslasnije domaće krafne - savršeno meke i prozračne iznutra i zlatno žute na površini, krafne se mogu puniti džemom, čokoladnim namazom ili primjerice kremom od vanilije. 

 

hit recept Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu

 

Domaće krafne koje obožavamo

Pokladnice, krofne ili krafne - kako god ih zovemo, svi u njima uživamo. Tradicionalno se krafne pripremaju u vrijeme poklada, no znaš li zašto? Namirnice koje su potrebne za izradu domaćih krafni nekada su bile vrlo dragocjene pa je bio pravi luksuz pripremiti ih.

Krafne su se posluživale samo u posebnim prilikama, a poklade su bile jedna od njih. Običaj kojim su naši preci protjerivali zimu i prizivali toplije dane također je predstavljao i period pred korizmu.

Kako je korizma period odricanja, domaće krafne su bile idealna slastica kojom su se častili prije posta. 

 

Trikovi stručnjaka za pripremu slasnih krafni

Darko Debić s bloga Samo jedan griz krafne voli pripremati sa svježim kvascem iako napominje da recept funkcionira i sa suhim.

"Ovakve prazne s dosta limuna i vanilijom me podsjećaju na fašnik i maskiranje kad sam bio dijete", rekao nam je Darko, a dodaje kako se puniti mogu sa svim mogućim pekmezima i kremama jer se sve dobro slaže sa svježinom koju krafnama daje limun.

 

Bake znaju najbolje Kolači prženi na masnoći: Nekoliko trikova koji rade veliku razliku

 

Trik za što mekše i zlatne krafne je količina šećera, koja je u njegovom receptu mala, ali dovoljna. Ako se u tijesto stavi puno šećera mogu u prženju dobiti pretamnu boju zbog karamelizacije šećera tako da ih Darko radije naknadno posipa šećerom u prahu. 

Darko ima i trik kako dobiti karakterističnu svijetlu trakicu oko krafne. Jednom kada oblikujemo krafnu i ostavimo ju da se diže, ta gornja strana treba biti prva koja će dotaknuti ulje za prženje. Tako će svaka krafna izgledati savršeno, ali će biti i neodoljivo prozračna. 

Najbolji recept za krafne Darka Debića

(za 12-14 krafni)

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g šećera
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice ruma 
  • 20 g svježeg kvasca (pola standardne kocke)
  • 2 vanilin šećera (20 g)
  • ribana korica jednog manjeg limuna
  • 1 žličica soli

 

Mama drama Donuts - američke krafne na domaći način

 

Postupak:

  1. Svi sastojci neka budu sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
  2. Pomiješaj 10 g šećera, 3 jušne žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i 1 žličicu brašna i ostavi 15-ak minuta da se kvasac aktivira.
  3. Brašno stavi u duboku zdjelu za miješanje, dodaj preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješaj.
  4. Dodaj jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješaj mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta. Odmori tijesto desetak minuta.
  5. Postepeno dodaj maslac i dalje mijesi mikserom sve dok se ne počne odvajati do posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavi dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
  6. Udari rukom tijesto da izađe zrak, premijesi, stavi u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pusti da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.
  7. Tijesto istresi na radnu površinu i razvaljaj na debljinu od približno 3 cm. Izreži krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru.
  8. Svaku stavi na komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostavi pokriveno da se krafne skoro udvostruče.
  9. U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavi krafne, prvo gornju stranu i prži poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute, pa ih okreni i prži s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.
  10. Izvadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu ili uvaljaj u sitni kristal šećer. Puni po želji.


cukar Brze čoko krafne iz pećnice s kikiriki maslacem

 

Posjeti Gastro.hr