Ako pomalo sumnjaš u svoje kulinarske sposobnosti, i bojiš se uhvatiti u koštac s klasičnim krafnama, svakako isprobaj ovaj recept. Riječ je o vrlo jednostavnim čokoladnim krafnama iz pećnice, čija će ti priprema oduzeti najviše 45 minuta. I da, to vrijeme uključuje pečenje, pripremu kreme i dekoraciju.
Budući da je ovaj recept inspiriran američkim donutima, ostala sam vjerna njihovoj pop kulturi i ukomponirala kikiriki maslac i džem. Naravno, ti ih možeš preliti čokoladom i posuti mrvicama, sitno nasjeckanim oraščićima ili pak dehidriranim voćem.
Proces pripreme je znatno olakšao (i ubrzao) Gorenje kuhinjski robot.
Sastojci za krafne:
- 140 g glatkog brašna
- 20 g kakao praha
- 110 g smeđeg šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 180 g kiselog vrhnja
- 60 g maslaca, otopljenog
Sastojci za kremu:
- 3 velike žlice kikiriki maslaca
- 2 žlice krem sir (abc)
- 120 g šećera u prahu
- 4 žlice slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
- 2 - 3 žlice džema od malina
- 1 limun
Priprema krafni:
- U zdjeli pomiješaj brašno, kakao, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj zdjeli umuti jaja s kiselim vrhnjem i maslacem.
- Dodaj mokre sastojke suhima i sve lagano izmiksaj. Posluži se kuhinjskim robotom kako bi proces bio brz i uredan.
- Gotovu smjesu prebaci u slastičarsku vrećicu, odreži vrh vrećice pa smjesu istisni u kalup za krafne.
- Peci ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10 - 12 minuta.
- Pečene krafne izvadi na rešetku i ostavi ih da se ohlade.
Priprema kreme:
- U zdjeli pomiješaj kikiriki maslac, krem sir i šećer u prahu.
- Miksaj dok se ne poveže u glatku smjesu pa malo po malo dodaj slatko vrhnje kako bi smjesa postala maziva.
Ukrašavanje:
- Džem od malina pomiješaj s malo limunovog sok pa sve rastopi na laganoj vatri.
- Ohlađene krafne premaži kremom.
- Dodaj na svaku nekoliko kapi rastopljenog džema i posluži.