Ispeci domaći kukuruzni kruh, svi će ti zahvaljivati

Thinkstock Kukuruzni kruh
Domaći kukuruzni kruh odličan je uz variva i gulaše, ali i za doručak, uz razne slane i slatke namaze, ali i suhe nareske, sir i vrhnje... A isti recept možeš iskoristiti i za pripremu mini kukuruznih pogačica koje možeš ispeći u kalupima za muffine
Vidi originalni članak

Domaći kukuruzni kruh i njegov miris jedna nam je od omiljenih uspomena na djetinjstvo i baku. Srećom, postoje bakine bilježnice, a u njima i odličan recept za najbolji kukuruzni kruh koji ćeš ikada probati. Priprema nije zahtjevna, a okus djetinjstva nenadmašan!

Za kukuruzni kruh nabavi vrhunsko domaće kukuruzno brašno

Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna (a ne od kukuruzne krupice od koje pripremamo neodoljivu kremastu palentu) kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu. Ipak, najbolje je nabaviti domaće kukuruzno brašno iz mlina, tada će rezultat biti najbliži bakinom kukuruznom kruhu.

 

originalni recept Liptauer - sirni namaz koji obožavamo!

 

Kruh pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno. 

Poigraj se s okusima kukuruznog kruha

Kukuruzni kruh pripremljen po ovom receptu je ukusan i odličan za sendviče ili kao prilog uz domaći gulaš. No ako želiš pripremiti pravu deliciju, savjetujemo ti da u kukuruzni kruh dodaš prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji.

Također se možeš poigrati s omjerom kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi tekstura kruha bila čvršća ili mekša. 

Domaći kukuruzni kruh

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna 
  • 250 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1/2 kvasca (svježeg ili suhog)
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 žličica šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml vode
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica ulja
  • malo kukuruzne krupice

 

ispeci kod kuće! Recept za kruh koji se ne mijesi i baš uvijek uspijeva

 

Postupak:

  1. Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi da se aktivira. 
  2. U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj sol i prašak za pecivo. 
  3. U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. 
  4. Tijesto ostavi u toplom kutku doma da se diže oko pola sata. 
  5. Kada se udvostručilo volumenom, tijesto ponovno premijesi i stavi u kalup za pečenje kruha. 
  6. Ostavi da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini. 
  7. Posipaj kruh kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta
  8. Kruh nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na šnite te posluži s omiljenim namazom. 

 

Jednostavno i brzo Večeraj hrskavi kruh punjen sirom i češnjakom

 

Posjeti Gastro.hr