Kada domaći kukuruzni kruh obuzme cijeli dom toplim mirisom, odmah ćemo se vratiti u djetinjstvo i dane provedene s bakom. Sada donosimo recept s kojim i sami možemo stvarati jednako drage uspomene sa svojim najmilijima. Priprema nije zahtjevna, a meki i ukusni rezultati su zajamčeni.
Kukuruzni kruh priprema se od brašna, ne krupice
Kukuruza krupica svima nam je dobro poznata i često ju pripremamo kao kremastu palentu, no tekstura krupice nije pogodna za izradu kruha. Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu. Kruh pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno.
Domaći kukuruzni kruščići; foto:
Poigraj se s okusima kukuruznog kruha
Kukuruzni kruh pripremljen po ovom receptu je ukusan i odličan za sendviče ili kao prilog uz domaći gulaš. No ako želiš pripremiti pravu deliciju, savjetujemo da u kukuruzni kruh dodaš prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji. Također se možeš poigrati s omjerom kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi tekstura kruha bila čvršća ili mekša.
Kukuruzni kruh;
Domaći kukuruzni kruh
Sastojci:
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g pšeničnog glatkog brašna
- 1/2 kvasca (svježeg ili suhog)
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 žličica šećera
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 2 žličice soli
- 1 žlica ulja
- malo kukuruzne krupice
Postupak:
- Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi da se aktivira.
- U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj sol i prašak za pecivo.
- U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke.
- Tijesto ostavi u toplom kutku doma da se diže oko pola sata.
- Kada se udvostručilo volumenom, tijesto ponovno premijesi i stavi u kalup za pečenje kruha.
- Ostavi da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini.
- Posipaj kruh kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta.
- Kruh nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na šnite te posluži s omiljenim namazom.