Recepti 06. travnja 2022.

Domaći kukuruzni kruh po bakinom receptu

; Domaći kukuruzni kruh po bakinom receptu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Meki domaći kukuruzni kruh odlično će se slagati uz svaki obrok, a isti recept možeš koristiti za pripremu mekih mini kruščića

Kada domaći kukuruzni kruh obuzme cijeli dom toplim mirisom, odmah ćemo se vratiti u djetinjstvo i dane provedene s bakom. Sada donosimo recept s kojim i sami možemo stvarati jednako drage uspomene sa svojim najmilijima. Priprema nije zahtjevna, a meki i ukusni rezultati su zajamčeni. 

Kukuruzni kruh priprema se od brašna, ne krupice

Kukuruza krupica svima nam je dobro poznata i često ju pripremamo kao kremastu palentu, no tekstura krupice nije pogodna za izradu kruha. Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu. Kruh pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno. 

 | Author: Shutterstock Domaći kukuruzni kruščići; foto: foto: Shutterstock

Poigraj se s okusima kukuruznog kruha

Sam kukuruzni kruh pripremljen po ovom receptu je ukusan i odličan za sendviče ili kao prilog uz domaći gulaš. Ako želiš pripremiti pravu deliciju, savjetujemo da u kukuruzni kruh dodaš prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji. Također se možeš poigrati s omjerom kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi tekstura kruha bila čvršća ili mekša. 

 | Author: Shutterstock Kukuruzni kruh; foto: Shutterstock

Domaći kukuruzni kruh

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna 
  • 250 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1/2 kvasca (svježeg ili suhog)
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 žličica šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml vode
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica ulja
  • Malo kukuruzne krupice

Postupak:

  1. Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi da se aktivira. 
  2. U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj sol i prašak za pecivo. 
  3. U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. 
  4. Tijesto ostavi u toplom kutku doma da se diže oko pola sata. 
  5. Kada se udvostručilo volumenom, tijesto ponovno premijesi i stavi u kalup za pečenje kruha. 
  6. Ostavi da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini. 
  7. Posipaj kruh kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 30 minuta. 
  8. Kruh nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na šnite te posluži s omiljenim namazom. 

Dobar tek!

Možda vas zanima... Domaći kruh koji se ne mijesi: Recept koji uvijek uspijeva! Recepti Možda vas zanima... Čokoladni kruh savršen je odabir za doručak Recepti Možda vas zanima... Večeraj hrskavi kruh punjen sirom i češnjakom Recepti

 

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ira32 08:23 11. Travanj 2022.

    Totalno tipično za bake...recept niđe veze. Pola kila brašna i 4 dcl tekućine...nema teorije. Probajte gospođo sami napraviti po vašim sastojcima, dobit ćete blato. Ili fali brašna ili je viška tekućine. Drugo na pola kg brašna dvije žličice soli...preslano. Bilo ... prikaži još! bi dobro da pokušate to nešto i napraviti prije nego li objavite tuđi recept.

  • amando 09:49 05. Ožujak 2022.

    Lijep kruh