Recepti 09. svibnja 2024.

Ispeci domaći kukuruzni kruh, svi će ti zahvaljivati

Kruh i pecivo
60 MIN
30 MIN
16
SREDNJE
Kukuruzni kruh
Kukuruzni kruh
foto: Thinkstock
Domaći kukuruzni kruh odličan je uz variva i gulaše, ali i za doručak, uz razne slane i slatke namaze, ali i suhe nareske, sir i vrhnje... A isti recept možeš iskoristiti i za pripremu mini kukuruznih pogačica koje možeš ispeći u kalupima za muffine

Domaći kukuruzni kruh i njegov miris jedna nam je od omiljenih uspomena na djetinjstvo i baku. Srećom, postoje bakine bilježnice, a u njima i odličan recept za najbolji kukuruzni kruh koji ćeš ikada probati. Priprema nije zahtjevna, a okus djetinjstva nenadmašan!

Za kukuruzni kruh nabavi vrhunsko domaće kukuruzno brašno

Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna (a ne od kukuruzne krupice od koje pripremamo neodoljivu kremastu palentu) kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu. Ipak, najbolje je nabaviti domaće kukuruzno brašno iz mlina, tada će rezultat biti najbliži bakinom kukuruznom kruhu.

brašno Možda vas zanima... Koje se brašno koristi u kojoj situaciji Špajza

 

Kruh pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno. 

Poigraj se s okusima kukuruznog kruha

Kukuruzni kruh pripremljen po ovom receptu je ukusan i odličan za sendviče ili kao prilog uz domaći gulaš. No ako želiš pripremiti pravu deliciju, savjetujemo ti da u kukuruzni kruh dodaš prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji.

Također se možeš poigrati s omjerom kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi tekstura kruha bila čvršća ili mekša. 

kukuruzni kruh | Author: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL Domaći kukuruzni kruh foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći kukuruzni kruh
60 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Kukuruzno brašno 250 g
  • Glatko brašno 250 g
  • Svježi kvasac 0,50 kom
  • Prašak za pecivo 0,50 kom
  • Šećer 1 žličica
  • Mlijeko 200 ml
  • Voda 200 ml
  • Sol 3 žličica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Kukuruzna krupica 2 žlica
Postupak
  1. Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi sa strane da se aktivira. 


  2. U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj sol i prašak za pecivo. 


  3. U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. 


  4. Tijesto ostavi u toplom kutku doma, pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata. 


  5. Kada se udvostručilo volumenom, tijesto premijesi i stavi u kalup za pečenje kruha. 


  6. Ostavi da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini. 


  7. Posipaj kruh kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta


  8. Kruh nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na šnite te posluži s omiljenim namazom. 


Isprobaj i ove divne recepte za kruh...

Možda vas zanima... Večeraj hrskavi kruh punjen sirom i češnjakom Recepti kruh Možda vas zanima... Recept za kruh koji se ne mijesi i baš uvijek uspijeva Recepti čokoladni kruh Možda vas zanima... Danas doručkujemo čokoladni kruh! Recepti Kruh s krumpirom Možda vas zanima... Kruh s krumpirom osvaja okusom i dugo ostaje svjež Recepti