Nikad jednostavniji recept za fini domaći limoncello

Shutterstock Limoncello
I mi smo mislili kako je recept za limoncello sasvim sigurno neka tajna koju čuva tajno društvo talijanskih djedica, a ispostavilo se da nam treba samo nekoliko dobrih limuna, boca votke i - malo strpljenja!
Vidi originalni članak

Limoncello je slatki napitak s intenzivnim okusom limuna i složit ćeš se sigurno s nama kada kažemo da su topli dani nezamislivi bez njega. Može se pijuckati samostalno, umiješati u pjenušac ili istresti u koktele.

Limoncello može biti okusa od vrlo slatkog do super kiselog i citrusnog - kao što ga radi izvorni proizvođač – no zapravo je na tebi da odlučiš kakav okus želiš.

Da bismo napravili limoncello, jednostavno trebamo staviti kore limuna u votku. Nema potrebe za destilacijom ili tajnim sastojcima. Pusti da se kore i votka prožimaju do mjesec dana, pa potom sve procijedi, pomiješaj sa šećernim sirupom i ohladi. Ecco! Rezultat je limoncello u koji će se tvoji gosti zaljubiti na prvi – gutljaj!

Limoncello pripremi s votkom

Ako imaš mogućnost, za izradu limoncella najbolje je koristiti votku. Ona će izvući bolji okus limuna iz kore, a limoncello će biti pitkiji. Što nije zanemariva činjenica, zar ne?

S tim u vezi, votka 80 proof (sa 40% alkohola, to je većina poznatih brendova votke na policama naših supermarketa) je također dobra za korištenje - lakše ju je pronaći i jeftinija je od 100 proof votke (50% alkohola). Ako koristiš 80 proof votku, nećeš morati dodati toliko šećernog sirupa nakon infuzije votke.

Koje limune koristiti za limoncello?

Standardni limuni su sasvim dobri za izradu limoncella, iako preporučujemo kupnju organskih. Budući da ovi dostupniji i jeftiniji, koji nisu organski, obično premazani voskom, dobit ćeš bolju ekstrakciju iz organskih.

Osim toga, alkohol izvlači sve iz kora, uključujući pesticide ili insekticide koji su se koristili kao 'zaštita'. Koristi samo limunovu koricu i izbjegavaj bijeli gorki dio, a najlakše ćeš je oguliti uz pomoć gulilice za povrće. Pokušaj dobiti što je više moguće kore, a od ostataka limuna - napravi hrpu limunade!

Nećeš vjerovati, ali liker poput limoncella možeš praviti i od drugih agruma kao što su grejp, naranče i mandarine.

 

VIDEO! Gennarov tiramisu s limunom

 

Koliko dugo držati kore u alkoholu?

Infuziraj kore limuna i votku najmanje četiri dana ili do mjesec dana. Većina okusa limuna ekstrahira se u tih prvih nekoliko dana, ali ako želiš dobiti jači okus – pusti da odstoji što duže.

Koliko šećera staviti u limoncello?

Započni s jednostavnim sirupom napravljenim od 1 šalice šećera otopljenog u 1 šalici vode - počni tako bez obzira na to koristiš li 100 proof ili 80 proof votku. Dodaj smjesu u infuziranu votku, kušaj i dodaj još sirupa po vlastitom ukusu.

Slobodno se možeš igrati s omjerima vode i šećera, sve do 4 šalice vode sa 4 šalice šećera i bilo čega između. Više vode razrijedit će alkoholnu bazu, čineći liker manje alkoholnim, blažim i podatnijim za pijuckanje. Više šećera znači i - slađi limoncello.

 

Vikend uživanje! Genijalno: Pet sjajnih likera iz samo jedne boce votke

 

Koliko domaći limoncello može trajati?

Alkohol sprječava razvoj plijesni ili drugih bakterija na plodu. Nakon što se procijedi, limoncello se može držati u zamrzivaču najmanje godinu dana (ne brini. zbog visokog postotka alkohola neće se smrznuti, nego samo jako dobro ohladiti!), a vjerojatno i mnogo dulje (ali nekako sumnjamo da se neće potrošiti do tada). 

Domaći limoncello - recept s votkom

Sastojci za limoncello:

  • 10 organskih limuna, opranih i osušenih
  • 1 boca votke od 750 ml (poželjno 100 ili 80 proof)
  • 1 do 4 šalice šećera, po ukusu

Oprema koja ti treba:

  • gulilica za povrće
  • nož za čišćenje
  • tegla ili neka posuda od 1 litre s poklopcem
  • cjedilo
  • veliki filter za kavu
  • šalica za mjerenje
  • mali lijevak
  • 2 čiste boce od 75 dcl ili 1 litre (ili nekoliko boca sličnog volumena)

Postupak:

  1. Oguli limune: Gulilicom za povrće ukloni koru sa svih limuna. Pokušaj ukloniti samo vanjsku kožicu i što je moguće manje bijele srži. Odreži sve velike komade jezgre nožem za čišćenje, ali ne brini o podrezivanju do posljednjeg komadića.
  2. Prelij kore votkom: premjesti kore limuna u staklenku od 1 litre i prelij votkom. Zavij poklopac.
  3. Pusti da se prožme: Pusti da se votka i kore limuna natapaju negdje na zatamnjenom mjestu najmanje 4 dana ili čak mjesec dana. Što dulje pustiš votku da odstoji, tvoj će limoncello biti jači.
  4. Procijedi: Obloži cjedilo s velikim filterom za kavu i stavi ga na mjernu šalicu. Procijedi infuziranu votku kroz filter. Možda ćeš morati promiješati votku u cjedilu ako protok stane.
  5. Pripremi šećerni sirup: Pripremi šećerni sirup od najmanje 1 šalice vode i 1 šalice šećera - (ili po želji), zakuhaj vodu i umiješaj šećer da se otopi; ostavi da se ohladi.
  6. Pomiješaj šećerni sirup s infuziranom votkom: Ulij šećerni sirup u infuziranu votku, lagano promiješaj, kušaj i po želji dodaj još šećernog sirupa (vidi gore).
  7. Limoncello ulij u boce: Umetni lijevak u grlo jedne od boca i napunite limoncellom. Ponovi s preostalim bocama.
  8. Ohladi i pohrani: ohladi limoncello u hladnjaku ili zamrzivaču najmanje 4 sata prije nego što ga popiješ. Limoncello se može držati u hladnjaku do mjesec dana ili u zamrzivaču do godinu dana, a često i dulje!

 

Isprobaj i ove slasne domaće likere:

 

domaći liker Savršen pelinkovac: Kako napraviti liker od pelina? PRAVA POSLASTICA Slatka večer uz liker od bijele čokolade 50 shades of hunger Kruškovac - liker koji budi nostalgiju

 

Posjeti Gastro.hr