Dubrovačka rožata

Savršenim spojem okusa likera od ruže, korice limuna i karamele rožata je pravo ljetno osvježenje
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 90

Potrebno vam je

  • 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 6 kom jaje kokošje
  • 6 žlica šećer, kristal
  • 2 kom vanilin šećer
  • 1 kom limunova korica
  • liker od latica ruže

Priprema

  1. Šećer i vanilin šećer je potrebno pomiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže.
  2. Rastopiti šećer ( 200 grama) do faze karameliziranja ( paziti da ne zagori ). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi.
  3. Smjesu uliti u posudu s karamelom, te istu posudu staviti u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj. Rozatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 stupnjeva.
  4. Dobro ohlađenu rozatu odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera.

Izvor Dino Bebić

Posjeti Gastro.hr