Dvobojna pletenica s čokoladom i narančom

Stockfood
Polovicu tijesta začinite narančinom koricom, a drugoj dodate kakao u prahu. Povežite ih u lijepu, urednu pletenicu, a zatim u uživajte u mekim i toplim zalogajima uz kavu ili čaj.
Vidi originalni članak

Osim čitave palete božićnih keksića koji su nas u potpunosti zaokupili ovih dana, ova čokoladna pletenica sa sezonskim aromama definitivno će se naći na našem blagdanskom stolu.
 

Cake diary by Josipa Nikad jednostavniji: Slatki kruh s bananama

Nek' zamiriši kuhinja Slatki kruh od batata i pet sezonskih začina
 

Priprema se jednostavno, dizano tijesto potrebno je samo podijeliti na dva dijela, a zatim jedan dio aromatizirati narančinom koricom, a drugom dodati kakao u prahu. Kombinaciju možete dodatno začiniti i začinima poput cimeta i vanilije. 
 

Slatki svijet Miriše na sreću: Slatki kruh s cimetom


Potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • Korica jedne naranče
  • 160 ml mlijeka
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 4 jaja
  • 1 šaka sjeckanih lješnjaka
  • 4 žlice šećera
  • 160 g maslaca
  • 1 jaje za premazivanje
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Pomiješajte kvasac s toplim mlijekom, pustite da se pojave mjehurići, pa ga umiješajte u brašno.
  2. Dodajte maslac, jaja, prstohvat soli i šećer i sve dobro povežite.
  3. Dodajte mlijeko, pa završite s miješenjem. Tijesto mora biti ljepljivo.
  4. Tijesto podijelite na dva dijela, pa u jedan dodajte kakao u prahu, a u drugi koricu naranče.
  5. Stavite ih u zasebne posude, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se dižu.
  6. Tijesto je dignuto kada se njegov volumen udvostruči.
  7. Kada se tijesto diglo, od crnog i bijelog dijela napravite duguljasti valjak, pa ispletite pletenicu ili ih zarolajte u nekom drugom obliku po svojoj želji.
  8. Pustite da se tako smotano diže oko 30 minuta.
  9. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pletenicu premažite jajem u koje ste dodali malo mlijeka, pa ubacite u pećnicu i pecite oko 25 minuta. Po želji, pletenicu možete posipati sitno sjeckanim lješnjacima prije pečenja.
  10. Kada je gotov, ovaj slatki kruh pustite da se odmori desetak minuta, a zatim ga režite i poslužite uz kavu ili čaj.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr