Upravo tako mirisan je ovaj recept za fini kruh od dizanog tijesta i cimeta. I to ne bilo kakav kruh! Riječ je o pull apart breadu - kruhu kojeg prstima jednostavno možete rastaviti na šnite.
Slatki kruh s cimetom možete dodatno obogatiti tako da nadjevu dodate 80 g mljevenih lješnjaka, badema ili oraha! U tom slučaju ne morate dodavati aromu badema koja je navedena u receptu!
Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Kvasac pripremite tako da:
- 20 g svježeg kvasca
- 200 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 žlica glatkog brašna
Dizano tijesto:
- 450 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli
Za nadjev će vam biti potrebno:
- 60 g maslaca
- 100 g šećera
- 10 g cimeta
- naribana korica 1/2 limuna
- naribana korica 1/2 naranče
- 1/2 žličice arome badema
Postupak pripreme:
- Kvasac razmrvite u zdjelicu pa pomiješajte s brašnom i šećerom.
- Mlijeko malo zagrijte tako da bude mlako, prelijte preko kvasca, promiješajte i ostavite neka stoji 15-20 minuta dok se
- ne zapjeni.
- U veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer i vanilin šećer.
- Zatim dodajte pripremljeni kvasac, razmućeno jaje i otopljen te malo ohlađen maslac.
- Kuhačom ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
- Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite barem sat vremena na toplome mjestu, da udvostruči volumen.
- Kada tijesto dobije dovoljno na volumenu, radnu površinu malo pobrašnite pa razvaljajte
tijesto u oblik pravokutnika, otprilike 0,5 cm debljine. - Maslac za nadjev samo malo otopite tako da ga možete lakše razmazati preko tijesta.
Otopljeni maslac pomiješajte s aromom badema. - Kada ste tijesto premazali maslacem, posipajte ga mješavinom cimeta i šećera te naribanom
koricom limuna i naranče. - Tijesto po dužini prerežite na 4-5 traka. Zatim sve trake posložite jednu na drugu, tako da
ona strana na kojoj je nadjev uvijek bude okrenuta prema gore. - Sada ovu veliku traku koju ste dobili prerežite na 7-8 kvadrata. Svaki kvadrat slažite jedan do
drugog, tako da lijepo popunite duguljasti kalup za pečenje (10x30 cm). Kalup prije pečenja
svakako namastite i pobrašnite. - Ostavite tijesto u kalupu još 30 minuta da se diže. Slatki kruh pecite otprilike 30 minuta na
160°C. - Prije nego slatki kruh izvadite iz kalupa, sačekajte da se malo ohladi. Kruh s cimetom poslužite uz kavu, čaj ili mlijeko. Jednako je ukusan topli kao i ohlađen.
U slast!