gastro postao
Palačinke od bundeve nešto su posebno... Mekane, sočne i zaista ukusne! A kada im pridodamo sladoled od vanilije te hrskave, karamelizirane zobene pahuljice ovaj jednostavan desert postaje vrhunska poslastica!
Palačinke od bundeve možete naravno poslužiti i u nešto jednostavnoj varijanti primjerice s medom i orasima ili domaćim pekmezom od šljiva! Kakav god bio vaš izbor, sigurna sam da ćete uživati u ovom predivnom, jesenskom desertu!
Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram stranice.
Smjesa za palačinke
- 2 jaja
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica 1/2 limuna
- 1/2 žličice ruma
- 1/2 žličice cimeta
- 200 g pirea od bundeve
- 350 ml mlijeka
- 100 g raženog brašna
- 1/2 praška za pecivo
Karamelizirane zobene pahuljice
- 4 žlice šećera
- 6 žlica zobenih pahuljica
Priprema:
- Najprije pripremite pire od bundeve. Komad butternut tikve (ili neke druge) ogulite, narežite na kockice pa kuhajte u vodi dok ne omekša.
- Ocijedite, ohladite pa izmiksajte u blenderu da dobijete fini pire.
- Jaja pjenjačom razmutite sa šećerom, vanilin šećerom, rumom, cimetom te limunovom koricom. Dodajte mlijeko i pire od bundeve pa sve lijepo izmiješajte.
- Na kraju dodajte raženo brašno i prašak za pecivo.
- Smjesu još kratko promiješajte tako da uklonite sve grudice.
- Na tavicu za palačinke stavite malo ulja i dobro ga zagrijte. Dubljom žlicom uzimajte po malo smjese i stavljajte u zagrijanu tavicu. Pecite jednu ili više palačinka od jednom, ovisno koliko mjesta imate u tavici.
- Palačinke pecite na laganoj vatri otprilike minutu sa svake strane tako da sredina ne ostane sirova.
Karamelizirane zobene pahuljice pripremite tako da:
- Šećer stavite u lonac debljeg dna i zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri dok ne otopi i poprimi boju karamela. Ne morate ga miješati.
- Zatim ubacite zobene pahuljice, promiješajte smjesu pa sve istresite na masni papir i ostavite neka se malo ohladi.
- Nakon nekoliko minuta, kada se pahuljice ohlade razlomite ih na manje komade.
- Palačinke poslužite s karamel preljevom, karameliziranim zobenim pahuljicama i sladoledom od vanilije.
- Karamel preljev poslužen s palačinkama sa slike je kupovni, ali vi možete pripremiti i domaći ako vam je taj draži!
Dobar tek!