Još jedan ukusan jesenski desert koji će osim topline, u vaš dom unijeti predivan mirisa jabuka i cimeta! Riječ je o prhkoj, mekanoj štrudli s jabukama od dizanog tijesta!
Ono što ovu štrudlu čini još posebnijom je fini umak od vanilije koji se poslužuje uz toplu štrudlu! Uživajte!
Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram stranice.
Dizano tijesto
- 20 g svježeg kvasca
- 500 g glatkog brašna
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 300 ml mlijeka
- 125 g hladnog maslaca
Nadjev od jabuka
- 1 kg krupno naribanih jabuka
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica cimeta
- 2 žlice krušnih mrvica
Umak od vanilije
- 300 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1/2 praška za puding s okusom vanilije
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Svježi kvasac razmrvite u zdjelicu pa pomiješajte sa 100 ml mlakog mlijeka (oduzmite od ukupne količine).
- Kvasac promiješajte i ostavite neka stoji 15-20 minuta dok se ne zapjeni.
- U veću zdjelu stavite sve ostale sastojke, dodajte pripremljeni kvasac pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu da udvostruči volumen.
- Prije nego što počnete s valjanjem tijesta pripremite nadjev.
- Jabuke ogulite i krupno naribajte te ih pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i krušnim mrvicama.
- Ovisno o slatkoći jabuka dodajte manje ili više šećera.
- Kada tijesto dobije dovoljno na volumenu malo ga premijesite na radnoj površini i razvaljajte u oblik pravokutnika.
- Preko tijesta krupno naribajte polovicu hladnog maslaca, rubove tijesta presavinite prema sredini pa ga opet razvaljajte. Isti postupak ponovite još jednom.
- Tijesto tanko razvaljajte, posipajte s nadjevom pa zamotajte u roladu.
- Bit će vam lakše ako tijesto podijelite na dva dijela, tako da na kraju dobijete dvije rolade, odnosno štrudle.
- Štrudle s jabukama premjestite na veći lim za pečenje kojeg ste prethodno malo namastili ili prekrili masnim papirom.
- Štrudle od jabuka uz pomoć kista premažite s malo mlijeka i pecite ih otprilike 30 minuta na nešto nižoj temperaturi od 160°C. Otprilike 5 minuta prije kraja pečenja, štrudle još jednom premažite mlijekom.
- Uz toplu štrudlu od jabuka poslužite fini umak od vanilije kojeg ćete pripremiti tako da puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka i slatko vrhnje zagrijete do vrenja zajedno sa šećerom.
- U vrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga 1-2 minute dok se lagano ne zgusne.
Dobar tek!