Kolumne 29. studenoga 2019.

Savijača s jabukama od dizanog tijesta

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Jesenske okuse najljepše će dočarati fina slastica od jabuka, cimeta i domaćeg dizanog tijesta...

Još jedan ukusan jesenski desert koji će osim topline, u vaš dom unijeti predivan mirisa jabuka i cimeta! Riječ je o prhkoj, mekanoj štrudli s jabukama od dizanog tijesta!

 

Možda vas zanima... Brzi domaći slatkiš: Lisnati pužići s cimetom Kolumne

 

Ono što ovu štrudlu čini još posebnijom je fini umak od vanilije koji se poslužuje uz toplu štrudlu! Uživajte!

 

Možda vas zanima... Novo ruho deserta: Palačinke od bundeve Kolumne

 

Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram stranice
 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Dizano tijesto

  • 20 g svježeg kvasca
  • 500 g glatkog brašna
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • 300 ml mlijeka
  • 125 g hladnog maslaca

Nadjev od jabuka

  • 1 kg krupno naribanih jabuka
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica cimeta
  • 2 žlice krušnih mrvica

Umak od vanilije

  • 300 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1/2 praška za puding s okusom vanilije
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  1. Svježi kvasac razmrvite u zdjelicu pa pomiješajte sa 100 ml mlakog mlijeka (oduzmite od ukupne količine).
  2. Kvasac promiješajte i ostavite neka stoji 15-20 minuta dok se ne zapjeni.
  3. U veću zdjelu stavite sve ostale sastojke, dodajte pripremljeni kvasac pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu da udvostruči volumen.
  4. Prije nego što počnete s valjanjem tijesta pripremite nadjev.
  5. Jabuke ogulite i krupno naribajte te ih pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i krušnim mrvicama.
  6. Ovisno o slatkoći jabuka dodajte manje ili više šećera.
  7. Kada tijesto dobije dovoljno na volumenu malo ga premijesite na radnoj površini i razvaljajte u oblik pravokutnika.
  8. Preko tijesta krupno naribajte polovicu hladnog maslaca, rubove tijesta presavinite prema sredini pa ga opet razvaljajte. Isti postupak ponovite još jednom.
  9. Tijesto tanko razvaljajte, posipajte s nadjevom pa zamotajte u roladu.
  10. Bit će vam lakše ako tijesto podijelite na dva dijela, tako da na kraju dobijete dvije rolade, odnosno štrudle.
  11. Štrudle s jabukama premjestite na veći lim za pečenje kojeg ste prethodno malo namastili ili prekrili masnim papirom.
  12. Štrudle od jabuka uz pomoć kista premažite s malo mlijeka i pecite ih otprilike 30 minuta na nešto nižoj temperaturi od 160°C. Otprilike 5 minuta prije kraja pečenja, štrudle još jednom premažite mlijekom.
  13. Uz toplu štrudlu od jabuka poslužite fini umak od vanilije kojeg ćete pripremiti tako da puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka i slatko vrhnje zagrijete do vrenja zajedno sa šećerom.
  14. U vrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga 1-2 minute dok se lagano ne zgusne.

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.