gastro postao
Polovicu tijesta začinite narančinom koricom, a drugoj dodate kakao u prahu. Povežite ih u lijepu, urednu pletenicu, a zatim u uživajte u mekim i toplim zalogajima uz kavu ili čaj.
Osim čitave palete božićnih keksića koji su nas u potpunosti zaokupili ovih dana, ova čokoladna pletenica sa sezonskim aromama definitivno će se naći na našem blagdanskom stolu.
Priprema se jednostavno, dizano tijesto potrebno je samo podijeliti na dva dijela, a zatim jedan dio aromatizirati narančinom koricom, a drugom dodati kakao u prahu. Kombinaciju možete dodatno začiniti i začinima poput cimeta i vanilije.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 2 žlice kakaa u prahu
- Korica jedne naranče
- 160 ml mlijeka
- 2 žličice suhog kvasca
- 4 jaja
- 1 šaka sjeckanih lješnjaka
- 4 žlice šećera
- 160 g maslaca
- 1 jaje za premazivanje
- Prstohvat soli
Priprema:
- Pomiješajte kvasac s toplim mlijekom, pustite da se pojave mjehurići, pa ga umiješajte u brašno.
- Dodajte maslac, jaja, prstohvat soli i šećer i sve dobro povežite.
- Dodajte mlijeko, pa završite s miješenjem. Tijesto mora biti ljepljivo.
- Tijesto podijelite na dva dijela, pa u jedan dodajte kakao u prahu, a u drugi koricu naranče.
- Stavite ih u zasebne posude, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se dižu.
- Tijesto je dignuto kada se njegov volumen udvostruči.
- Kada se tijesto diglo, od crnog i bijelog dijela napravite duguljasti valjak, pa ispletite pletenicu ili ih zarolajte u nekom drugom obliku po svojoj želji.
- Pustite da se tako smotano diže oko 30 minuta.
- Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pletenicu premažite jajem u koje ste dodali malo mlijeka, pa ubacite u pećnicu i pecite oko 25 minuta. Po želji, pletenicu možete posipati sitno sjeckanim lješnjacima prije pečenja.
- Kada je gotov, ovaj slatki kruh pustite da se odmori desetak minuta, a zatim ga režite i poslužite uz kavu ili čaj.
Dobar tek!