Džem od naranče: Domaći recept naglašenih okusa!

Roman Odintsov/Pexels Pripremi domaći džem od naranče
Donosimo recept za najmirisniji domaći džem od naranči koji će oduševiti nepca mladih i starih!
Vidi originalni članak

Džem od naranče mnogima je najdraži slatki voćni namaz, a srećom, potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka kako bi za kućnim štednjakom napravila pravu malu čaroliju s narančama! Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova,  ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema kojeg su nekada pripremale naše mame, bake i prabake. 

Pregršt je ideja i načina na koje možeš iskoristiti domaći džem, a pogotovo džem od naranče! Sladak, mirisan i neodoljiv džem možeš poslužiti uz palačinke, domaća peciva, kekse ili ga iskoristiti za pripremu mirisnih kolača. 

U nastavku ti donosimo recept za starinski domaći džem od naranči. 

Priprema staklenki bitan je korak

Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki. Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini. Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice.

Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti. 

Domaći džem od naranče

Sastojci:

  • 4 naranče
  • 200 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 ml svježeg soka od naranče
  • 350 ml vode

Postupak:

  1. Naranče oguli pomoću nožića (oguli samo tanku narančastu koru, bez bijelih dijelova.).
  2. Koru nareži na manje komadiće, stavi ju u posudu, prelij ju vodom i kuhaj ju oko 30 minuta nakon vrenja. Koricu procijedi, a vodu u kojoj se kuhala baci. 
  3. Ostatak naranče oguli od bijelih dijelova i odstrani koštice, a meso naranče nareži na što manje komadiće. 
  4. Komadiće naranče stavi u lonac s kuhanim koricama, šećerom, sokom naranče i 350 ml vode te kuhaj sve zajedno oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće.
  5. Krupne dijelove po želji možeš dodatno usitniti štapnim mikserom.  
  6. Kad je smjesa dovoljno gusta, ulij ju u zagrijane sterilizirane staklenke te ih dobro zatvori i pasteriziraj otprilike 10 minuta u zagrijanoj pećnici na 150°C.

Isprobaj i sljedeće recepte s narančama:

 

mali gušti Sočan kolač s narančom i maslinovim uljem

istinski užitak Brzinski kuglof od naranče i maslinovog ulja

sezonski deserti Tri slasna recepta s narančama

 

Posjeti Gastro.hr