Flambirane palačinke

Vjeruje se da je recept za ove palačinke nastao slučajno kada je kuhar jednog francuskog restorana gotovo spalio kuhinju radeći palačinke s konjakom
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 245

Palačinke

  • 100 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 kom jaje kokošje
  • ulje suncokretovo
  • 1 prstohvat sol
  • 2.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 10 g maslac, neslani

Umak

  • 60 g maslac, neslani
  • 100 g javorov sirup
  • 2 kom sok od naranče (prirod. svježi)
  • 2 kom narančina kora
  • 4 žlica liker od naranče
  • 60 g maslac, slani

Priprema

  1. Za smjesu za palačinke istučemo jaja. U zdjelu dodamo brašno i u sredini napravimo udubinu. Dodamo jaja, ulje i sol pa postupno umiješamo mlijeko u glatku smjesu.
  2. Na vatri srednje jačine zagrijemo tavu za palačinke. Stavimo grudicu maslaca da se razlije po dnu. Ulijemo smjesu tako da u tankom sloju prekrije dno, nagnuvši tavu kako bi se smjesa razlila. Pečemo 1 – 2 minute.
  3. Okrenemo palačinku i pečemo još 1 minutu. U tavi je preklopimo na četvrtine, izvadimo i odložimo te ponovimo to s preostalim palačinkama.
  4. Za umak u zasebnoj tavi na vatri srednje jačine otopimo maslac. Dodamo javorov sirup, narančin sok i koricu te kuhamo, miješajući 5 minuta.
  5. Palačinku jednu po jednu stavimo u umak. Ulijemo brendi u čistu kutljaču i zapalimo ga.
  6. Zapaljeni umak odmah prelijemo preko palačinki i poslužimo vruće.

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Posjeti Gastro.hr