Recepti 13. listopada 2014.

Flambirane palačinke

Flambirane palačinke
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjeruje se da je recept za ove palačinke nastao slučajno kada je kuhar jednog francuskog restorana gotovo spalio kuhinju radeći palačinke s konjakom

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 245

Palačinke

  • 100 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 kom jaje kokošje
  • ulje suncokretovo
  • 1 prstohvat sol
  • 2.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 10 g maslac, neslani

Umak

  • 60 g maslac, neslani
  • 100 g javorov sirup
  • 2 kom sok od naranče (prirod. svježi)
  • 2 kom narančina kora
  • 4 žlica liker od naranče
  • 60 g maslac, slani

Priprema

  1. Za smjesu za palačinke istučemo jaja. U zdjelu dodamo brašno i u sredini napravimo udubinu. Dodamo jaja, ulje i sol pa postupno umiješamo mlijeko u glatku smjesu.
  2. Na vatri srednje jačine zagrijemo tavu za palačinke. Stavimo grudicu maslaca da se razlije po dnu. Ulijemo smjesu tako da u tankom sloju prekrije dno, nagnuvši tavu kako bi se smjesa razlila. Pečemo 1 – 2 minute.
  3. Okrenemo palačinku i pečemo još 1 minutu. U tavi je preklopimo na četvrtine, izvadimo i odložimo te ponovimo to s preostalim palačinkama.
  4. Za umak u zasebnoj tavi na vatri srednje jačine otopimo maslac. Dodamo javorov sirup, narančin sok i koricu te kuhamo, miješajući 5 minuta.
  5. Palačinku jednu po jednu stavimo u umak. Ulijemo brendi u čistu kutljaču i zapalimo ga.
  6. Zapaljeni umak odmah prelijemo preko palačinki i poslužimo vruće.

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.