gastro postao
Vjeruje se da je recept za ove palačinke nastao slučajno kada je kuhar jednog francuskog restorana gotovo spalio kuhinju radeći palačinke s konjakom
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 245
Palačinke
- 100 g pšenično brašno, bijelo
- 2 kom jaje kokošje
- ulje suncokretovo
- 1 prstohvat sol
- 2.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 10 g maslac, neslani
Umak
- 60 g maslac, neslani
- 100 g javorov sirup
- 2 kom sok od naranče (prirod. svježi)
- 2 kom narančina kora
- 4 žlica liker od naranče
- 60 g maslac, slani
Priprema
- Za smjesu za palačinke istučemo jaja. U zdjelu dodamo brašno i u sredini napravimo udubinu. Dodamo jaja, ulje i sol pa postupno umiješamo mlijeko u glatku smjesu.
- Na vatri srednje jačine zagrijemo tavu za palačinke. Stavimo grudicu maslaca da se razlije po dnu. Ulijemo smjesu tako da u tankom sloju prekrije dno, nagnuvši tavu kako bi se smjesa razlila. Pečemo 1 – 2 minute.
- Okrenemo palačinku i pečemo još 1 minutu. U tavi je preklopimo na četvrtine, izvadimo i odložimo te ponovimo to s preostalim palačinkama.
- Za umak u zasebnoj tavi na vatri srednje jačine otopimo maslac. Dodamo javorov sirup, narančin sok i koricu te kuhamo, miješajući 5 minuta.
- Palačinku jednu po jednu stavimo u umak. Ulijemo brendi u čistu kutljaču i zapalimo ga.
- Zapaljeni umak odmah prelijemo preko palačinki i poslužimo vruće.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata