Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk!

Instagram @amelia.utah Galette s porilukom
Galette s porilukom savršena je simbioza hrskavog tijesta i kremastog nadjeva u kojem poriluk uz dodatak vina, sira i začina dobiva blag, profinjen okus
Vidi originalni članak

Tražiš brzo jelo za večeru ili ti jednostavno nedostaje ideja za ukusne slane zalogaje bez mesa koji će se svima svidjeti? Probaj napraviti ovaj odličan galette s porilukom čija hrskava korica od tijesta i kremasto slano punjenje čine savršenu simbiozu.

 

ručak za ponijeti Pita od piletine i poriluka bit će bogat i slastan ručak

 

Sotirani poriluk poprima blag okus, koji dodatno obogaćuju vino, sir, začini… Posluži uz raskošnu zelenu salatu i uživaj. Navedene količine dovoljne su za 4-6 osoba, a ukupno vrijeme pripreme je 50 minuta. Jedna porcija ima 387 kalorija.

Galette s porilukom, maslacem i gruyereom

Sastojci – za tijesto:

  • 1 i ¼ šalice mješavine glatkog i oštrog brašna (omjer 50:50)
  • 1 žličica soli
  • ½ šalice maslaca
  • 1/8 šalice ledeno hladne vode

Sastojci – za nadjev:

  • 3 žlice maslaca
  • 4 veća poriluka, narezana
  • 2 žličice listića svježeg timijana
  • 1/3 šalice vode
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • 1/3 šalice suhog bijelog vina
  • 1/3 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 1 šalica naribanog sira gruyerea

 

čarolija okusa Galette s gljivama - savršena za zimski brunch

 

Postupak:

  1. Umijesi tijesto i ostavi ga u hladnjaku oko pola sata prije nego ga razvaljaš i nadjeneš.
  2. Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. Rastopi maslac u tavu na srednjoj vatri. Dodaj poriluk, timijan i 1/3 šalice vode. Posoli i popapri. Sotiraj uz često miješanje sve dok poriluk ne omekša, odnosno 12 do 14 minuta.
  3. Dodaj vino i kuhaj dok se umak ne zgusne, 2-3 minute. Dodaj vrhnje i kuhaj još 1-2 minute. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Stavi sa strane i pusti da se lagano ohladi.
  4. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pleh obloži papirom za pečenje. Stavi razvaljano tijesto, na njega nadjev te preklopi rubove. Pospi naribanim sirom i peci 30-35 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju zlatno-smeđu boju. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.

 

na žlicu Varivo od poriluka: Idealno za hladne dane

 

 

Posjeti Gastro.hr