Galette s porilukom savršena je simbioza hrskavog tijesta i kremastog nadjeva u kojem poriluk uz dodatak vina, sira i začina dobiva blag, profinjen okus
Tražiš brzo jelo za večeru ili ti jednostavno nedostaje ideja za ukusne slane zalogaje bez mesa koji će se svima svidjeti? Probaj napraviti ovaj odličan galette s porilukom čija hrskava korica od tijesta i kremasto slano punjenje čine savršenu simbiozu.
Sotirani poriluk poprima blag okus, koji dodatno obogaćuju vino, sir, začini… Posluži uz raskošnu zelenu salatu i uživaj. Navedene količine dovoljne su za 4-6 osoba, a ukupno vrijeme pripreme je 50 minuta. Jedna porcija ima 387 kalorija.
Galette s porilukom
foto: The Design Files/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Galette s porilukom
15 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Glatko brašno
0,75
šalica
Oštro brašno
0,50
šalica
Sol
1
žličica
Maslac
0,50
šalica
Voda
0,12
šalica
NADJEV
Sastojci
Maslac
3
žlica
Poriluk
4
kom
Timijan
2
žličica
Voda
0,33
šalica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Bijelo vino
0,33
šalica
Slatko vrhnje
0,33
šalica
Gruyere
1
šalica
Postupak
Umijesi tijesto i ostavi ga u hladnjaku oko pola sata prije nego ga razvaljaš i nadjeneš.
Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. Rastopi maslac u tavu na srednjoj vatri. Dodaj poriluk, timijan i 1/3 šalice vode. Posoli i popapri. Sotiraj uz često miješanje sve dok poriluk ne omekša, odnosno 12-14 minuta.
Dodaj vino i kuhaj dok se umak ne zgusne, 2-3 minute. Dodaj vrhnje i kuhaj još 1-2 minute. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Stavi sa strane i pusti da se lagano ohladi.
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pleh obloži papirom za pečenje. Stavi razvaljano tijesto, na njega nadjev te preklopi rubove. Pospi naribanim sirom i peci 30-35 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju zlatno-smeđu boju. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.