Tražiš brzo jelo za večeru ili ti jednostavno nedostaje ideja za ukusne slane zalogaje bez mesa koji će se svima svidjeti? Probaj napraviti ovaj odličan galette s porilukom čija hrskava korica od tijesta i kremasto slano punjenje čine savršenu simbiozu.
Sotirani poriluk poprima blag okus, koji dodatno obogaćuju vino, sir, začini… Posluži uz raskošnu zelenu salatu i uživaj. Navedene količine dovoljne su za 4-6 osoba, a ukupno vrijeme pripreme je 50 minuta. Jedna porcija ima 387 kalorija.
Galette s porilukom, maslacem i gruyereom
Sastojci – za tijesto:
- 1 i ¼ šalice mješavine glatkog i oštrog brašna (omjer 50:50)
- 1 žličica soli
- ½ šalice maslaca
- 1/8 šalice ledeno hladne vode
Sastojci – za nadjev:
- 3 žlice maslaca
- 4 veća poriluka, narezana
- 2 žličice listića svježeg timijana
- 1/3 šalice vode
- sol, svježe mljeveni crni papar
- 1/3 šalice suhog bijelog vina
- 1/3 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- 1 šalica naribanog sira gruyerea
Postupak:
- Umijesi tijesto i ostavi ga u hladnjaku oko pola sata prije nego ga razvaljaš i nadjeneš.
- Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. Rastopi maslac u tavu na srednjoj vatri. Dodaj poriluk, timijan i 1/3 šalice vode. Posoli i popapri. Sotiraj uz često miješanje sve dok poriluk ne omekša, odnosno 12 do 14 minuta.
- Dodaj vino i kuhaj dok se umak ne zgusne, 2-3 minute. Dodaj vrhnje i kuhaj još 1-2 minute. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Stavi sa strane i pusti da se lagano ohladi.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pleh obloži papirom za pečenje. Stavi razvaljano tijesto, na njega nadjev te preklopi rubove. Pospi naribanim sirom i peci 30-35 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju zlatno-smeđu boju. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.