Recepti 08. listopada 2024.

Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk!

Povrće
15 MIN
50 MIN
6
SREDNJE
galette s porilukom recept
Galette s porilukom
foto: The Design Files/Pinterest
Galette s porilukom savršena je simbioza hrskavog tijesta i kremastog nadjeva u kojem poriluk uz dodatak vina, sira i začina dobiva blag, profinjen okus

Tražiš brzo jelo za večeru ili ti jednostavno nedostaje ideja za ukusne slane zalogaje bez mesa koji će se svima svidjeti? Probaj napraviti ovaj odličan galette s porilukom čija hrskava korica od tijesta i kremasto slano punjenje čine savršenu simbiozu.

Sotirani poriluk poprima blag okus, koji dodatno obogaćuju vino, sir, začini… Posluži uz raskošnu zelenu salatu i uživaj. Navedene količine dovoljne su za 4-6 osoba, a ukupno vrijeme pripreme je 50 minuta. Jedna porcija ima 387 kalorija.

galette s porilukom | Author: The Design Files/Pinterest Galette s porilukom foto: The Design Files/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Galette s porilukom
15 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Glatko brašno 0,75 šalica
  • Oštro brašno 0,50 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Maslac 0,50 šalica
  • Voda 0,12 šalica
NADJEV
Sastojci
  • Maslac 3 žlica
  • Poriluk 4 kom
  • Timijan 2 žličica
  • Voda 0,33 šalica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Bijelo vino 0,33 šalica
  • Slatko vrhnje 0,33 šalica
  • Gruyere 1 šalica
Postupak
  1. Umijesi tijesto i ostavi ga u hladnjaku oko pola sata prije nego ga razvaljaš i nadjeneš.


  2. Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. Rastopi maslac u tavu na srednjoj vatri. Dodaj poriluk, timijan i 1/3 šalice vode. Posoli i popapri. Sotiraj uz često miješanje sve dok poriluk ne omekša, odnosno 12-14 minuta.


    poriluk



  3. Dodaj vino i kuhaj dok se umak ne zgusne, 2-3 minute. Dodaj vrhnje i kuhaj još 1-2 minute. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Stavi sa strane i pusti da se lagano ohladi.


  4. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pleh obloži papirom za pečenje. Stavi razvaljano tijesto, na njega nadjev te preklopi rubove. Pospi naribanim sirom i peci 30-35 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju zlatno-smeđu boju. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.



Isprobaj i ove odlične recepte s porilukom!

slana pita s piletinom i povrćem Možda vas zanima... RECEPT DANA Slasna pita od piletine i poriluka Recepti Poriluk varivo Možda vas zanima... Varivo od poriluka: Idealno za hladne dane Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.