Recepti Piletina 23. studenoga 2024.

RECEPT DANA Slasna pita od piletine i poriluka

Piletina
35 MIN
70 MIN
8
SREDNJE
slana pita s piletinom i povrćem
Slana pita s piletinom i povrćem - možeš ju prirpemiti i dan ranije i po povratku s posla samo ubaciti u pećnicu
foto: Rob Wicks/Unsplash
Sočna i kremasta piletina sljubljena s porilukom, graškom i umakom, a sve to umotano u hrskavo, prhko tijesto. Ne možeš reći da ovo nije idealan ručak!

Pita od piletine i poriluka je vrlo bogata i izdašna i ono što je sigurno je da nitko nakon nje neće ostati gladan. Čak i ako misliš da nisi ljubitelj poriluka, savjetujemo ti da nakratko zaboraviš na to i kušaš ovu pitu. Jer kad je u kombinaciji s porilukom i fina piletina, ne možeš pogriješiti - to je savršena kombinacija!

Poriluk, istina, mnogima nije omiljen, ali čini se kao da oni koji ne vole poriluk najčešće tek - tvrde da ne vole poriluk. Dok je prava istina da mu nisu dali niti priliku. Iako je njegov miris dok je svjež dosta "težak", to će se itekako promijeniti kad se poriluk termički obradi. Isto tako nestaje i njegov pomalo intenzivan okus. 

Pita od krumpira i piletine Možda vas zanima... Danas ručamo: Pita od krumpira i piletine Recepti

Pita od piletine i poriluka  je jednostavan, a tako ukusan ručak

Ovaj je ručak vrlo jednostavan, a vizualno će izgledati vrlo privlačno. No, još je važnije da će biti i jako ukusan. Ne moramo niti razmišljati niti naglasiti da će oduševiti sve ljubitelje poriluka i piletine, ali sigurni smo da će i one druge. 

Ova pita od piletine i poriluka bit će kompletan ručak, ali ju isto tako možeš poslužiti uz neku sezonsku salatu i uživati u divnom ručku! Isprobaj recept u nastavku!

 | Author: Shutterstock Poriluk - možeš ga voljeti ili ne voljeti, ali u ovoj piti je izvrstan foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Pita od piletine i poriluka
35 MIN
pripreme
70 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Maslac 250 g
  • Glatko brašno 350 g
  • Sol 0,75 šalica
  • Voda 9 žlica
NADJEV
Sastojci
  • Pileća prsa 1 kg
  • Timijan
  • Limun 1 kom
  • Lovorov list 4 kom
  • Maslac 35 g
  • Luk 1 kom
  • Poriluk 300 g
  • Pileći temeljac 1,50 l
  • Šunka 200 g
  • Grašak 150 g
  • Listići svježeg peršina 2 žlica
  • Glatko brašno 80 g
  • Vrhnje za kuhanje 2 žlica
  • Žumanjak 1 kom
Postupak
  1. Tijesto: Maslac ohladiti u hladnjaku pa ga izvaditi i narezati na trakice i pomiješati s brašnom; dodati sol i hladnu vodu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto - kada je gotovo, pospremi ga u hladnjak do trenutka kada ćeš pripremati pitu.


  2. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.


  3. Nadjev: Na 20 g maslaca, popržiti pileća prsa. Posoliti ih i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lijepu boju i bude pečena.


  4. Na preostalom maslacu propirjati poriluk nekoliko minuta, da omekša.


  5. Pečenu piletinu malo ohladi pa ju nareži na manje komade.


  6. Piletinu stavi u lonac s narezanom šunkom i zalij temeljcem te kuhaj oko pola sata; pred kraj kuhanja dodaj grašak (da se kuha otprilike 5 -6 minuta) i peršin.


  7. Kada se tekućina smanji na otprilike 600 ml, zagrij malo maslaca/maslinova ulja i poprži brašno te ga zalij s malo temeljca i vrhnja i umuti u lonac s piletinom te pustiti da krčka još par minuta.


  8. Makni lonac s vatre pa umiješaj poriluk i sok od limuna.


  9. Izvadi ohlađeno tijesto, prereži ga na dva dijela (jedan manji i jedan veći) i razvuci veći komad u krug promjera 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove).


  10. Na donji dio poslaži ravnomjerno pripremljeno meso i povrće i prekrij sve drugim dijelom tijesta te gornji dio premaži žumanjkom (možeš ga pomiješati s malo ulja).


  11. Peci u zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.


  12. Poslužiti toplo.


Isprobaj i ova slasna jela s porilukom!

Porrusalda Možda vas zanima... Fina gusta juha s porilukom, baš za ovakve kišne dane Recepti galette s porilukom recept Možda vas zanima... Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.