Barba grožđa je završila i, očekivano, većina ubranog grožđa sada je u procesu pretvaranja u vino. No, rijetki su dio grožđa odučili sačuvati za nešto drugo i napraviti varenik, sjajnu tradicionalnu namirnicu koja se kod nas u pravilu koristi u Dalmaciji.
Kako se pravi varenik?
Što je to varenik? Varenik je gusti, slatki sirup koji se dobiva ukuhavanjem soka od grožđa, odnosno mošta, najčešće bez dodatka šećera. Tradicionalno se koristi u dalmatinskoj kuhinji, kao prirodni zaslađivač.
Varenik ima tamnu boju, bogat okus i koristi se za preljeve, kolače, uz palačinke, ali i u pripremi raznih slanih jela poput pašticade, gulaša, i drugih bogatih mesnih umaka. Osim što je ukusan, varenik je i nutritivno bogat i blagotvoran jer sadrži minerale i antioksidanse iz grožđa.
Bumba, najstariji bolski težak, tijekom berbe plavca malog pozirao je s bocom varenika
Bumba, najstariji bolski težak, tijekom berbe plavca malog pozirao je s bocom varenika
Od slatkoga slađe - kolač od bundeve i varenika
Odakle meni sada varenik na pameti? Nedavno mi se javila Maja Duka, osnivačica festivala MEETeatING Mediterranean kojem je u fokusu mediteranska prehrana, i koji se svake godine početkom ljeta održava u Bolu na Braču.
Maja je i pokretačica projekta Divlji pijat koji istražuje lokalne mediteranske namirnice u autentičnom okruženju te educira najmlađe generacije. Sada kad to znate, nekako je logično da Maja stalno nešto istražuje, isprobava...
Tako sam jedan dan dobila od Maje fotke i recept za njezin kolač od bundeve i varenika te ga dijelim s vama u nastavku. Moja preporuke je - svakako probati!
