Recepti Morski plodovi 27. lipnja 2025.

Talijanski chef Pasquale Acunzo na Braču nam je otkrio svoj recept za paštafažol s dagnjama

Morski plodovi
24 MIN
40 MIN
4
SREDNJE
MEETeatING Mediterranean
Paštafažol s dagnjama
foto: Mario Kučera
Boutique festival mediteranske prehrane MEETeatING Mediterranean održan je po 4. put u Bolu na Braču, a gost iz Italije otkrio nam je svoj omiljeni recept

Boutique festival koje je mediteranska prehrana u središtvu pozornosti - MEETeatING Mediterranean, već je četvrti put uspješno održan u Bolu na Braču od 20. do 22. lipnja, okupljajući domaće i inozemne partnere i prijatelje, s ciljem promocije mediteranske prehrane kao baštine, svakodnevice i kulturnog identiteta.

Nakon Maroka, Portugala i Španjolske ove godine je zemlja gost bila Italija - zemlja s kojom Hrvatska, dijeli status jedne od 7 zemalja čuvarica mediteranske prehrane na UNESCO-ovoj listi svjetske nematerijalne baštine.

MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera MEETeatING Mediterranean - Trudna teća foto: Mario Kučera MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera Savjetnik za turizam općine Pollica (Italija) dr. Orfeo Vassallo, autorica i producentica MEETeating Mediterranean Maja Duka foto: Mario Kučera

Bol kao pozornica autentičnih mirisa i okusa

Kroz tri dana slasnih susreta, Bol je postao pozornica mirisa, okusa, nota i dijaloga koji slave mediteranski način života. Posebno nam je drago što su, počasna konzulica Republike Italije u Splitu Maja Medić, načelnica općine Bol Katarina Marčić i dr. Orfeo Vassallo, savjetnik za turizam općine Pollica, svojim prisustvom uveličali večer degustacije talijanskih i hrvatskih vina i hrane - CroItaly Fusion night.

U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, u Vinarskom podrumu otvorena je izložba “Prijatelji Mediterana” o Casi Artusi, prvom centru talijanske domaće kuhinje.

MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera Počasna konzulica Republike Italije u Splitu Maja Medić, autorica i producentica MEETeating Mediterranean Maja Duka, načelnica općine Bol Katarina Marčić, savjetnik za turizam općine Pollica (Italija) dr. Orfeo Vassallo, upravitelj restorana Porto del Fico Alessandro Tortora i chef Pasquale Acunzo foto: Mario Kučera MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera MEETeatING Mediterranean foto: Mario Kučera MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera Alessandro Tortora, upravitelj restorana Porto del Fico foto: Mario Kučera

Tradicionalna Bolska marenda

Posebno veselje izazvala je tradicionalna Bolska marenda – Trudna teća, s jelima iz kuhinja restorana Ribarska kućica, Taverna Riva i Santo, uz sudjelovanje blogerice s gastro bloga Natinpjat.com

S velikim oduševljenjem dočekano je i otvorenje Mirisnih skala, poklona organizatora festivala MEETeatING Mediterranean bolskom dječjem vrtiću Mali princ, a riječ je o simboličnom spoju bilja, sunca, mora i lokalnog znanja. Ovi veseli klinci obožavaju sudjelovati u festivalu, posebno u Bolskoj marendi, a pod geslom "I ja volim motiku!" ponosno ističu kako vole biti u doticaju sa zemljom i uz pomoć svojih teta u vrtiću uzgajati mirisno bilje i učiti o mediteranskoj prehrani.

MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera Na Bročkom lotu mogao se osvojiti - pršut foto: Mario Kučera

Tko je osvojio slasni pršut?

Brački šarm dodatno je naglasila domaća tombola bročki lot, s glavnom nagradom – cijelim pršutom. Nagrade je osigurao hrvatski brend Dobro.

"U vremenu u kojem se traži nova ravnoteža između održivosti, kulture i zajedništva, MEETeatING Mediterranean nastavlja povezivati mediteranske zajednice i stavlja Bol na kartu međunarodnog dijaloga. Ovdje se ne susrećemo samo zbog hrane – nego zbog onog što hrana znači: dijeljenje, tradiciju, brigu i identitet", poručila je Maja Duka, autorica projekta i predsjednica udruge Imena.

MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera Hrvatski chef Josip Eterović i talijanski chef Pasquale Acunzo foto: Mario Kučera

MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera MEETeatING Mediterranean - Cooking show foto: Mario Kučera

Kulturni, zabavni i edukativni sadržaji povezali su sve generacije – od djece iz dječjeg vrtića Mali princ i njihove inicijative "I ja volim motiku“, do večernjih susreta uz canzone, jazz i operne arije, koje su izveli Lela Kaplowitz i Nino Nimac. UZ večernji koncert priređena je i prava gozba u kojoj su svoja jela prezentirali talijanski chef Pasquale Acunzo i hrvatski chef Josip Eterović, a recept za jedno od njih, paštafažol s dagnjama, donosimo u nastavku...

MEETeatING Mediterranean održava se u organizaciji Općine Bol i Udruge Imena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i TZ Splitsko-dalmatinske županije, te sponzora Stina vina i brenda Dobro.

U nastavku donosimo recept za paštafažol s dagnjama, tipično jelo koje se, prema preporuci chefa Acunza, ne jede ni prehladno ni pretoplo. Najbolje je kad je još kremasto, a škrob iz tjestenine i graha stvori predivno povezani umak.

Prema zadovoljnim licima kušača, jasno nam ej da je ovo jelo posebno slasno, a sada ga, uz ovaj recept, svi mogu pripremiti kod kuće.

MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera Paštafažol s dagnjama - recept talijanskog chefa Pasqualea Acunza foto: Mario Kučera

Ne gasi ekran dok kuham

Paštafažol s dagnjama (tjestenina s grahom i dagnjama)
24 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tjestenina 300 g
  • Bijeli grah (iz konzerve) 400 g
  • Dagnje 1 kg
  • Češnjak 4 režanj
  • Svježi peršin
  • Mrkva 1 kom
  • Celer - stabljika 1 kom
  • Pelati iz konzerve 200 g
  • Chili pahuljice 1 prstohvat
  • Listići svježeg bosiljka 4 kom
  • Maslinovo ulje 60 ml
  • Sol
Postupak
  1. Priprema dagnji: U većoj tavi zagrijati 30 ml maslinovog ulja sa 2 cijela češnja češnjaka i nekoliko grančica peršina. Kada češnjak zamiriše, dodati dobro očišćene dagnje i uliti 2 čaše vode. Kuhati poklopljeno dok se dagnje ne otvore (oko 5 minuta). Maknuti s vatre, ostaviti da se malo ohlade.

    Izvaditi dagnje iz školjki i sačuvati ih.

    Procijediti tekućinu od kuhanja (preko sitnog cjedila ili gaze) – to je čisti koncentrat mora koji će dati dubinu jelu.


  2. Baza za umak: U dubljem loncu zagrijati ostatak maslinovog ulja (30 ml). Dodati nasitno nasjeckanu mrkvu, celer i 2 češnja češnjaka. Pirjati na laganoj vatri dok povrće ne omekša i zamiriše.


  3. Dodati rajčice, grah i prstohvat čilija. Kuhati 8–10 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući.


  4. Uliti tekućinu od dagnji. Kad zakipi, dodati tjesteninu. Po potrebi doliti malo vruće vode – tjestenina treba biti taman prekrivena tekućinom. Kuhati dok tjestenina ne omekša (prema uputama s pakiranja), povremeno miješajući da se ne zalijepi za dno.


  5. Pred kraj kuhanja umiješati očišćene dagnje, nasjeckani peršin i listove bosiljka. Provjeriti treba li dodati soli – često nije potrebno jer su dagnje prirodno slane.


  6. Maknuti s vatre, ostaviti poklopljeno 2–3 minute da se okusi povežu.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.