Boutique festival koje je mediteranska prehrana u središtvu pozornosti - MEETeatING Mediterranean, već je četvrti put uspješno održan u Bolu na Braču od 20. do 22. lipnja, okupljajući domaće i inozemne partnere i prijatelje, s ciljem promocije mediteranske prehrane kao baštine, svakodnevice i kulturnog identiteta.
Nakon Maroka, Portugala i Španjolske ove godine je zemlja gost bila Italija - zemlja s kojom Hrvatska, dijeli status jedne od 7 zemalja čuvarica mediteranske prehrane na UNESCO-ovoj listi svjetske nematerijalne baštine.
MEETeatING Mediterranean - Trudna teća
Savjetnik za turizam općine Pollica (Italija) dr. Orfeo Vassallo, autorica i producentica MEETeating Mediterranean Maja Duka
Bol kao pozornica autentičnih mirisa i okusa
Kroz tri dana slasnih susreta, Bol je postao pozornica mirisa, okusa, nota i dijaloga koji slave mediteranski način života. Posebno nam je drago što su, počasna konzulica Republike Italije u Splitu Maja Medić, načelnica općine Bol Katarina Marčić i dr. Orfeo Vassallo, savjetnik za turizam općine Pollica, svojim prisustvom uveličali večer degustacije talijanskih i hrvatskih vina i hrane - CroItaly Fusion night.
U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, u Vinarskom podrumu otvorena je izložba “Prijatelji Mediterana” o Casi Artusi, prvom centru talijanske domaće kuhinje.
Počasna konzulica Republike Italije u Splitu Maja Medić, autorica i producentica MEETeating Mediterranean Maja Duka, načelnica općine Bol Katarina Marčić, savjetnik za turizam općine Pollica (Italija) dr. Orfeo Vassallo, upravitelj restorana Porto del Fico Alessandro Tortora i chef Pasquale Acunzo
MEETeatING Mediterranean
Alessandro Tortora, upravitelj restorana Porto del Fico
Tradicionalna Bolska marenda
Posebno veselje izazvala je tradicionalna Bolska marenda – Trudna teća, s jelima iz kuhinja restorana Ribarska kućica, Taverna Riva i Santo, uz sudjelovanje blogerice s gastro bloga Natinpjat.com.
S velikim oduševljenjem dočekano je i otvorenje Mirisnih skala, poklona organizatora festivala MEETeatING Mediterranean bolskom dječjem vrtiću Mali princ, a riječ je o simboličnom spoju bilja, sunca, mora i lokalnog znanja. Ovi veseli klinci obožavaju sudjelovati u festivalu, posebno u Bolskoj marendi, a pod geslom "I ja volim motiku!" ponosno ističu kako vole biti u doticaju sa zemljom i uz pomoć svojih teta u vrtiću uzgajati mirisno bilje i učiti o mediteranskoj prehrani.
Na Bročkom lotu mogao se osvojiti - pršut
Tko je osvojio slasni pršut?
Brački šarm dodatno je naglasila domaća tombola bročki lot, s glavnom nagradom – cijelim pršutom. Nagrade je osigurao hrvatski brend Dobro.
"U vremenu u kojem se traži nova ravnoteža između održivosti, kulture i zajedništva, MEETeatING Mediterranean nastavlja povezivati mediteranske zajednice i stavlja Bol na kartu međunarodnog dijaloga. Ovdje se ne susrećemo samo zbog hrane – nego zbog onog što hrana znači: dijeljenje, tradiciju, brigu i identitet", poručila je Maja Duka, autorica projekta i predsjednica udruge Imena.
Hrvatski chef Josip Eterović i talijanski chef Pasquale Acunzo
MEETeatING Mediterranean - Cooking show
Kulturni, zabavni i edukativni sadržaji povezali su sve generacije – od djece iz dječjeg vrtića Mali princ i njihove inicijative "I ja volim motiku“, do večernjih susreta uz canzone, jazz i operne arije, koje su izveli Lela Kaplowitz i Nino Nimac. UZ večernji koncert priređena je i prava gozba u kojoj su svoja jela prezentirali talijanski chef Pasquale Acunzo i hrvatski chef Josip Eterović, a recept za jedno od njih, paštafažol s dagnjama, donosimo u nastavku...
MEETeatING Mediterranean održava se u organizaciji Općine Bol i Udruge Imena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i TZ Splitsko-dalmatinske županije, te sponzora Stina vina i brenda Dobro.
U nastavku donosimo recept za paštafažol s dagnjama, tipično jelo koje se, prema preporuci chefa Acunza, ne jede ni prehladno ni pretoplo. Najbolje je kad je još kremasto, a škrob iz tjestenine i graha stvori predivno povezani umak.
Prema zadovoljnim licima kušača, jasno nam ej da je ovo jelo posebno slasno, a sada ga, uz ovaj recept, svi mogu pripremiti kod kuće.
Paštafažol s dagnjama - recept talijanskog chefa Pasqualea Acunza