Tijekom travnja i svibnja održan je Divlji pijat 2025., odličan edukativno-kreativni projekt koji je i ove godine okupio djecu i mlade kako bi naučili nešto novo iz područja mediteranske prehrane, održivosti i kulturne baštine. Kroz učenje, terenski rad i interaktivne radionice, mali polaznici naučili su puno o važnosti prirodnih resursa, lokalne hrane i znanja koja se prenose generacijama.
Edukacija, baština i održivost – temelji projekta
Kroz niz aktivnosti – od istraživačkih šetnji do kuhanja i likovnog stvaranja – učenici su učili prepoznavati i brati samoniklo jestivo bilje, popularnu mišancu, pripremali su jednostavna jela u školskim kuhinjama te izrađivali herbarije. Sudjelovanjem u Divljem pijatu usvojili su pravila zdrave prehrane, važnosti očuvanja okoliša i vrijednosti lokalne tradicije. Poseban naglasak stavljen je u Divljem pijatu na mediteransku prehranu, koja je zaštićena nematerijalna kulturna baština pod okriljem UNESCO-a.
"Poštivanje baštinskog krajolika, netretirane hrane sezonalnog karaktera, kreativnost – sve to ima zaštitnu ulogu u obrazovanju i u osvještavanju mladih. Uključili smo škole koje su često 'ispod radara', neopravdano. Divlji pijat moga mista, kao krovni naziv projekta, sve to povezuje", rekla je autorica projekta Divlji pijat Maja Duka.
Divlji pijat 2025.
Nova lokacija i suradnja sa školama u Dalmatinskoj Zagori
Nakon uspješnih izdanja projekta Divlji pijat na otoku Braču, ovogodišnji program preselio se u Dalmatinsku Zagoru, u mjesta Prugovo, Muć i Lećevica, gdje je u suradnji s lokalnim školama okupljeno preko stotinu učenika uz podršku njihovih učitelja, mentora i stručnih suradnika. U projektu su sudjelovale Područna škola Prugovo – OŠ Ivana Pavla II, Klis; OŠ Kneza Branimira, Donji Muć; Područna škola Lećevica – OŠ Ostrog, Kaštel Lukšić te Turističko-ugostiteljska škola, Split.
Divlji pijat 2025.
Zanimljive radionice i Divlja marenda
Pod nazivom "Hodam, učim, berem, jedem" održane su terenske i gastro radionice na kojima su učenici, uz vodstvo profesora i edukatora, istraživali prirodu i brali bilje koje su potom koristili u pripremi zdravih jela u školskim kuhinjama. Održana je i likovna radionica "Divlji herbarij" u kojoj su učenici izrađivali herbarije od dijela bilja koje su ubrali.
Polaznici su išli i na poučan i zanimljiv jednodnevni izlet naziva "Divlja marenda" na Bunare Rajčica, zaštićeni kulturno-hidrološki lokalitet, gdje je održana zajednička marenda.
Važan doprinos realizaciji projekta pružila je tvrtka Purex, sponzor "Divlje marende". Riječ je o proizvođaču prehrambenih proizvoda iz srca Dalmatinske zagore, koji njeguje načela održive proizvodnje, domaćih sirovina i tradicije hrvatskog sela. Projekt Divlji pijat 2025. podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinska županija.
Divlji pijat 2025.
Kako je nastao Divlji pijat?
Projekt Divlji pijat nastao je u sklopu djelovanja udruge Imena - prostor identiteta, koja kroz svoje projekte povezuje baštinu, hranu, edukaciju i zajednicu. Udruga Imena djeluje na području Dalmacije, gdje osmišljava i provodi inovativne edukativne programe za djecu i mlade te promiče vrijednosti mediteranske prehrane, održivosti i lokalne kulture. Više o udruzi i projektima moguće je pronaći na njihovoj web stranici.
Divlji pijat 2025.
Divlji pijat 2025.
A sada jedan recept iz prakse - za pesto od listova rotkvice
Mali sudionici Divljeg pijata, uz ostalo, naučili su da se hrana ne baca i da je treba iskoristiti u potpunosti, a suradnica na projektu Nataša Krezić, autorica bloga Natin pjat, naučila ih je kako pripremiti pesto od listova rotkvice. Listovi rotkvice zapravo su jako ukusni i zdravi, a većina nas ih baca i jede samo crvene plodove rotkvica. Priprema ovog pesta odličan je način kako iskoristiti listove rotkvica i uživati u finom jelu...
Pesto od listova rotkvice