Recepti Morski plodovi 04. srpnja 2025.

Sipa s graškom iz bolskog restorana Ribarska kućica

Morski plodovi
25 MIN
50 MIN
4
SREDNJE
sipa s graškom
Sipa s graškom
foto: Mario Kučera
U Bolu nedavno je održano 4. izdanje boutique festivala MEETeatING Mediterranean, na kojem smo užicali odličan recept za pravo dalmatinsko domaće jelo na žlicu

Boutique festival mediteranske prehrane MEETeatING Mediterranean održan je po 4. put u Bolu na Braču. Nakon Maroka, Portugala i Španjolske ove godine je zemlja gost bila Italija - zemlja s kojom Hrvatska dijeli status jedne od 7 zemalja čuvarica mediteranske prehrane na UNESCO-ovoj listi svjetske nematerijalne baštine. 

Ove godine svoju posvetu Mediteranu i mediteranskoj prehrani na bolskoj rivi skuhali su gosti iz Italije, chef Pasquale Acunzo i hrvatski chef Josip Eterović.

Chef Acunzo otkrio nam je svoj recept za paštafažol s dagnjama, koji smo već objavili, no uspjeli smo uživati i recept za pravo domaće dalmatinsko jelo - sipu s bižima, odnosno sipu s graškom, i to iz bolskog restorana Ribarska kućica koji ej sudjelovao u manifestaciji Trudna teća, koja se također održala u sklopu festivala.

MEETeatING Mediterranean Možda vas zanima... Talijanski chef Pasquale Acunzo na Braču nam je otkrio svoj recept za paštafažol s dagnjama Recepti

Recept za sipu s graškom, ovo divno tradicionalno mediteransko jelo na žlicu donosimo u nastavku...

MEETeatING Mediterranean | Author: Mario Kučera MEETeatING Mediterranean - slasna atmosfera na bolskoj rivi foto: Mario Kučera

sipa s graškom | Author: Mario Kučera Sipa s graškom foto: Mario Kučera

Ne gasi ekran dok kuham

Sipa s bižima (sipa s graškom)
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Sipa 150 g
  • Grašak 70 g
  • Maslinovo ulje 200 ml
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Bijelo vino 300 ml
  • Kvasina 2 žlica
  • Slatka paprika (u prahu) 1 žličica
  • Koncentrat rajčice 1 žlica
  • Listići svježeg peršina
  • Sol
  • Papar
  • Crnilo od sipe
Postupak
  1. Na maslinovom ulju izdinstati luk. Kada se luk zažuti dodati sipu, grašak i sve začine. Kad se sve sjedini, podliti bijelim vinom.


  2. Kad vino prokuha dodati crnilo od sipe (umočenu žličicu) i kuhati poklopljeno na srednjoj vatri oko 45 minuta. 


  3. Zadnjih 5 minuta kuhati bez poklopca.  


  4. Žličicu "umočiti" u crnilo sipe i promiješati u teći. NE ZAGRABITI crnilo, ono što ostane na žlici bit će dovoljno!


Isprobaj i ova jela sa sipom. Primijeni i naše savjete za pripremu sipe:

Možda vas zanima... MIRIS LJETA Pljukanci s raguom od sipe Native sadržaj Možda vas zanima... Crni njoki od sipe uz brancina s cherry rajčicama Kolumne sipa Možda vas zanima... Savršen trik kako omekšati sipu None salata od liganja Možda vas zanima... Salata od lignji i sipa Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.