Native sadržaj Ukusno s korisnim 24. srpnja 2024.

MIRIS LJETA Pljukanci s raguom od sipe

foto: Bojana Matek

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto nam je napokon stiglo, a s njim i morske delicije. Kroz srpanj ćemo uz Gastrolovce i METRO Chef namirnice uživati u omiljenoj kombinaciji morskih plodova i tjestenine.

Kakvo bi to ljeto bilo bez finih morskih plodova? A još kada ih spojimo s tjesteninom, dobili smo prave ljetne delicije. Jedno takvo neodoljivo jelo pripremila je Bojana Matek, poznata i kao "Bokylicious". Bojana je od svježe sipe iz METRO ribarnice te METRO Chef namirnica skuhala aromatični ragu, a poslužila ga je uz pljukance. 

Sastojci:

  • 50 ml extra djevičanskog maslinovog ulja METRO chef
  • 2 velika žuta luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice trostrukog koncentrata od rajčice METRO chef
  • 1200 g svježe, neočišćene sipe (600-700 g očišćene)
  • 600 g pelata METRO chef
  • 6 sušenih rajčica u ulju METRO chef (nasjeckati)
  • 1 vezica peršina METRO chef
  • Svježi timijan METRO chef
  • 3 žlice ocijeđenih zelenih rezanih maslina METRO chef
  • 3 žlice ocijeđenih kapara u octu METRO chef
  • 100 ml passate od rajčica METRO chef
  • 150 ml kvalitetnog bijelog vina
  • 500 g pljukanaca 
  • Voda
  • Papar METRO chef
  • Sol

 | Author: Bojana Matek foto: Bojana Matek

Priprema:

  1. Ogulite i sitno nasjeckajte žuti luk i češnjak. Sipu očistite, ogulite joj kožu te nasjeckajte na kocke. 
  2. U velikoj posudi ugrijte 50 ml maslinovog ulja. Na vruće ulje stavite luk, pirjajte nekoliko minuta pa dodajte i češnjak. Pirjajte dok ne uvene, a zatim dodajte trostruki koncentrat rajčice.
  3. Promiješajte pa dodajte sipu, ponovno promiješajte i pirjajte petnaestak minuta. Zatim dodajte pelate koje ste malo usitnili nožem.
  4. Pirjajte još 10 minuta pa dodajte sjeckane sušene rajčice i sol, poklopite i kuhajte otprilike 30 min.
  5. U drugom loncu zakuhajte vodu za oljukance pa ih skuhajte al dente. Povremeno promiješajte umak i ukoliko je potrebno dodajte malo vruće vode od kuhanja tjestenine.
  6. Nasjeckajte peršin i timijan pa dodajte u ragu. Sada dodajte masline, kapare, passatu od rajčica i vino. Kuhajte još petnaestak minuta. Provjerite jesu li sipe omekšale.
  7. Začinite po ukusu, dodajte papar i ako treba još soli.
  8. Dodajte pljukance kuhane al dente i dobro ih umiješajte u umak. Kuhajte još 5 minuta da se okusi prožmu.

U slast!

 | Author: Bojana Matek foto: Bojana Matek

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.