Ljeto nam je napokon stiglo, a s njim i morske delicije. Kroz srpanj ćemo uz Gastrolovce i METRO Chef namirnice uživati u omiljenoj kombinaciji morskih plodova i tjestenine.
Kakvo bi to ljeto bilo bez finih morskih plodova? A još kada ih spojimo s tjesteninom, dobili smo prave ljetne delicije. Jedno takvo neodoljivo jelo pripremila je Bojana Matek, poznata i kao "Bokylicious". Bojana je od svježe sipe iz METRO ribarnice te METRO Chef namirnica skuhala aromatični ragu, a poslužila ga je uz pljukance.
Sastojci:
- 50 ml extra djevičanskog maslinovog ulja METRO chef
- 2 velika žuta luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice trostrukog koncentrata od rajčice METRO chef
- 1200 g svježe, neočišćene sipe (600-700 g očišćene)
- 600 g pelata METRO chef
- 6 sušenih rajčica u ulju METRO chef (nasjeckati)
- 1 vezica peršina METRO chef
- Svježi timijan METRO chef
- 3 žlice ocijeđenih zelenih rezanih maslina METRO chef
- 3 žlice ocijeđenih kapara u octu METRO chef
- 100 ml passate od rajčica METRO chef
- 150 ml kvalitetnog bijelog vina
- 500 g pljukanaca
- Voda
- Papar METRO chef
- Sol
Priprema:
- Ogulite i sitno nasjeckajte žuti luk i češnjak. Sipu očistite, ogulite joj kožu te nasjeckajte na kocke.
- U velikoj posudi ugrijte 50 ml maslinovog ulja. Na vruće ulje stavite luk, pirjajte nekoliko minuta pa dodajte i češnjak. Pirjajte dok ne uvene, a zatim dodajte trostruki koncentrat rajčice.
- Promiješajte pa dodajte sipu, ponovno promiješajte i pirjajte petnaestak minuta. Zatim dodajte pelate koje ste malo usitnili nožem.
- Pirjajte još 10 minuta pa dodajte sjeckane sušene rajčice i sol, poklopite i kuhajte otprilike 30 min.
- U drugom loncu zakuhajte vodu za oljukance pa ih skuhajte al dente. Povremeno promiješajte umak i ukoliko je potrebno dodajte malo vruće vode od kuhanja tjestenine.
- Nasjeckajte peršin i timijan pa dodajte u ragu. Sada dodajte masline, kapare, passatu od rajčica i vino. Kuhajte još petnaestak minuta. Provjerite jesu li sipe omekšale.
- Začinite po ukusu, dodajte papar i ako treba još soli.
- Dodajte pljukance kuhane al dente i dobro ih umiješajte u umak. Kuhajte još 5 minuta da se okusi prožmu.
U slast!