Green Goddess: Imamo recept za zelenu salatu koja je osvojila TikTok

Shutterstock/Instagram @naturesfaremarkets Green Goddess salata i umak
Izreži kupus i krastavce, nasjeckaj zeleni luk pa sve posluži s kremastim veganskim zelenim preljevom i tortilja čipsom – i stvorit će čistu čaroliju za nepce!
Vidi originalni članak

Kada neko jelo ponese naziv Green Goddess nema šanse da te ne zaintrigira, zar ne? Upravo je to jelo osvojilo TikTok zajednicu, a u doslovnom prijevodu znači 'zelena božica' jer je inspirirano kremastom zelenom teksturom. Za njega je 'kriva' blogerica Melissa Ben-Ishay koja je na svom blogu Baked By Melissa podijelila recept, a ostalo je - povijest.

Premda originalni recept uključuje inćune, zeleni luk, peršin, estragon, majonezu, kiselo vrhnje i vlasac - sve pomiješane u kremasti oštri preljev – ovaj recept nema puno zajedničkog s klasičnim, osim vlasca i zelenog luka. Nema inćuna, majoneze ili kiselog vrhnja, što ga čini potpuno veganskim! Preljev ima biljni, svježi, svijetao i pomalo pikantan okus, a garantira i sitost zahvaljujući nutritivnom kvascu.

Sastojci koji će ti trebati za Green Goddess preljev

  • limun – sok od dva limuna daje svježinu i kiselost
  • maslinovo ulje – ekstra djevičansko maslinovo ulje pruža dobre masti
  • rižin ocat – za malo dodatnog okusa i nagovještaja slatkoće
  • ljutika – za slađi okus luka
  • češnjak – jer je češnjak
  • bosiljak – za onu biljnu svježinu koja se nalazi u pestu
  • špinat – za malo ekstra zelenog
  • prehrambeni kvasac – dodaje sirastu slast i vitamine B12
  • orasi – za dašak orašaste podloge
  • sol – za spajanje svih okusa i naglašavanje njihovih vrhunaca

Green Goddess salata recept

Sastojci za Green Goddess salatu:

  • 1 mali kupus sitno narezan na kockice ili zelena salata (prokulice ili zeleno povrće po želji)
  • 3 - 4 mala krastavca sitno narezana na kockice
  • 1 vezica zelenog luka narezanog na ploške
  • 1/4 šalice vlasca sitno narezanog

Sastojci za Green Goddess preljev: 

  • 2 limuna (sok)
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 žlice rižinog octa
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mala ljutika
  • 1 šalica svježeg bosiljka
  • 1 šalica špinata
  • 1/3 šalice nutritivnog kvasca
  • 1/4 šalice oraha
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. Svo povrće sitno nasjeckaj i stavi u veliku zdjelu.
  2. U blender ili procesor za hranu dodaj sastojke za preljev, prvo tekuće: limunov sok, maslinovo ulje, rižin ocat, pa ljutiku, listove bosiljka, špinat, nutritivni kvasac, orahe i sol. Blendaj dok smjes ne postane glatka.
  3. Dodaj dresing u zdjelu s povrćem narezanim na kockice i dobro promiješajte. Uživaj u salati bilo d aje jedeš samostalno, na tacosima, kao prilog uz proteine ​​ili uz tortilja čips!

Što je prehrambeni kvasac?

Prehrambeni ili nutritivni kvasac uzgaja se posebno za konzumaciju. Njegove stanice nisu žive, a jelima daje okus sira, orašastih plodova i pikantnost. Uzgojeni kvasac inaktivira se djelovanjem topline nakon čega se mrtve stanice kvasca skupljaju, ispiru, suše, mrve i pakiraju za distribuciju. Koristi se za izradu brojnih veganskih jela – od umaka od sira, u juhama, varivima i mnogim drugim jelima. Kao što mu ime govori, super je hranjiv, pun proteina, vitamina B i antioksidansa.

Savjeti više o Green Goddess salati

  • Kupus je super krepak i možeš ga pripremiti unaprijed, u hladnjaku može stajati dva do tri dana, samo ga dobro promiješaj prije posluživanja.
  • Ako ne voliš kupus neka ti baza bude nasjeckani kelj ili zelena salata.
  • Green Goddess preljev trebao bi zadržati svježinu poklopljen u posudi do tri dana u hladnjaku. Prije upotrebe obavezno ga promiješaj.
  • Ovo je vrsta salate koja ima nevjerojatan okus dan poslije jer će kupus upiti dressing. Salata od kupusa savršenog je okusa i nekoliko dana kasnije.
  • Ako imaš alergiju na orahe ili ih jednostavno ne voliš, možeš ih zamijeniti bilo kojim drugim orašastim plodovima ili ih u potpunosti izostaviti. Naš prijedlog drugih orašastih plodova: pekani, bademi, lješnjaci, makadamija, indijski oraščići, pinjoli, pistacije ili sjemenke suncokreta.
  • Rižin ocat je super ukusan, ali ako kod kuće imaš samo drugu vrstu octa, slobodno ga možeš zamijeniti. Neke dobre zamjene bile bi: bijeli vinski ocat ili jabučni ocat.
  • Ova salata je veganska, ali ako nemaš nutritivni kvasac kod kuće i nisi vegan, nutritivni kvasac možeš zamijeniti parmezanom.
  • Dodaj pileća prsa narezana na kockice ili izmrvljeni čvrsti tofu za nemasne proteine.
  • Dopuni ga prženim sjemenkama sezama za orašasti finiš.

Isprobaj i ove slasne salate:

 

Grčka salata Grčka salata osvježit će i najtopliji dan

Osvježavajuće! Brza hladna salata od piletine i povrća

Osvježi dan Napravi osvježavajuću šopsku salatu za 5 minuta!

 

Posjeti Gastro.hr