Šopska salata tradicionalna je bugarska salata, podrijetlom iz okolice Sofije. Nacionalna je verzija miješane salate napravljena od puno slanog sira, rajčice, paprike i krastavaca. Naziv dolazi od imena bugarskog plemena Šopi koji žive u blizini Sofije, iz koje je nastao pridjev Šopska.
Savršena kao prilog mesnim jelima, šopska salata također može biti i hladno predjelo ili lagani samostalan obrok. Kraljica ljetne i proljetne trpeze, neodoljiva šopska salata odličan je spoj krastavaca, rajčice i paprike uz dodatak slanog feta sira koji joj daje kompletan okus.
Recept za šopsku salatu jedan je od onih koji ne podnosi previše modifikacije, te je savršen u klasičnom izdanju. Stoga, upravo osnovne namirnice bi morale biti upravo kako se navodi u receptu.
Ono što se može mijenjati je način rezanja povrća te vrsta slanog sira koji se dodaje u salatu. Dodatno, slani sir se u šopsku salatu može se dodati narezan na kockice, a može se i naribati.
Ako ti se sviđa šopska salata, svidjet će ti se i recepti u nastavku: