Recepti 05. lipnja 2020.

Coleslaw salata: Savršeno jednostavna i kremasta

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako tražiš recept za maleni zalogaj koji će dobro ići poslužen sam ili kao dodatak slasnom hamburgeru ili mesu s roštilja, na dobrom si mjestu...

Coleslaw salata jednostavni je klasik, čiji ćeš očaravajući okus sigurni smo odmah zapamtiti. Iako često nije u 'prvom planu' kada je u pitanju blagovaonski stol, coleslaw salata zasigurno zaslužuje pohvalu i mjesto među najukusnijim receptima. Osvježavajuća je i kremasta, s hrskavom teksturom i uravnoteženim okusima raznog povrća kojeg sadrži te se odlično slaže uz dimljena i mesa s roštilja, a mnogi ju vole pojesti i samu.

Možda vas zanima... Savršena Cezar salata: brzo i jednostavno jelo za svaki dan Recepti

 

No, osim dobre i provjerene klasike - zelenog kupusa, mrkve i celera, mnogi se odlučuju na blagu varijaciju te u recept dodaju i ljubičasti ili crveni kupus, a osim s majonezom i jogurtom, možeš ju napraviti i s mlaćenicom ili kiselim vrhnjem.

Za Coleslaw salatu izaberi umak po želji 

Ako se voliš držati provjerenih recepata, umak kojim ćeš nadjenuti svoju salatu sastojat će se od majoneze, jogurta, malo octa te limunovog soka te će on dati bogat, ali nešto slađi okus. Ako se odlučiš na korištenje buttermilka ili mlaćenice možeš očekivati i dalje kremastu, ali nešto lakšu varijantu, dok nadjev od kiselog vrhnja daje dodatno osvježenje te ugodno oštar i jak kako miris tako i okus, navodi The Kitchn.

 | Author: Shutterstock coleslaw salata priprema nadjeva foto: Shutterstock

Nadalje, osim umaka i klasičnih namirnica, u svoju coleslaw salatu ti možeš dodati i žličicu omiljenog senfa, sjemenke celera ili naribani luk. Također, odlična ideja jest pripremiti ju večer prije i ostaviti u hladnjaku preko noći kako bi povrće od kojega se sastoji otpustilo svoje sokove te malo omekšalo i tako drugi dan dalo idealnu dozu hrskavosti te osvježenja sa slatkastim tonovima.

Coleslaw salata sastojci:

  • 1 manja glava crvenog ili zelenog kupusa
  • 2 do 3 velike mrkve 
  • luk, celer po želji
  • 1 žlica soli (neobavezno)
  • preljev po želji

 

Preljev s majonezom:

 

  • 230 g majoneze
  • 60 mL bijelog vina ili octa
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice soli

Preljev s mlaćenicom:

  • 120 g mlaćenice
  • 110 g majoneze
  • 60 mL bijelog vina ili octa
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice soli

 | Author: Shutterstock coleslaw salata recept foto: Shutterstock

Preljev s kiselim vrhnjem:

  • 120 g kiselog vrhnja
  • 110 g majoneze
  • 60 mL bijelog vina ili octa
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice soli

Priprema:

  1. Nasjeckaj kupus: prepolovi kupus, oguli i odbaci nekoliko tankih vanjskih slojeva. Svaku polovicu nareži na četvrtine, a zatim izreži čvrstu jezgru u sredini. Svaku četvrtinu nareži poprečno na tanke komade ili naribaj. Prebaci ga u veliku zdjelu. Po želji posoli kupus kako bi omekšao, ali ga kasnije isperi.
  2. Nasjeckaj mrkvu: mrkvu oguli, a zatim ju nareži ili naribaj na vrlo male trakice. Dodaj ju u zdjelu s kupusom i dobro promiješaj.
  3. Nasjeckaj dodatno povrće po želji.
  4. Napravi preljev: sve sastojke za preljev stavi u malu zdjelu i umuti da se sjedine. Probaj i po potrebi začini s više soli, šećera ili octa.
  5. Umakom prelij naribano povrće, dobro promiješaj i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena prije posluživanja, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći.
  6. Kako bi postigla dodatnu kremoznost, prije posluživanja preko salate dodaj još malo umaka.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.