Ideja za ručak: Složenac od kupusa, mesa i ječma

Thinkstock
Bogati složenac od kiselog kupusa, mesa i ječma zagrijat će vam dušu i tijelo.
Vidi originalni članak

Pripremite složenac nalik na sarmu samo u drugačijem sastavu. Rižu zamijenite ječmom, a zdjelu vatrostalnom posudom. Slažite redove umaka od rajčice i kiselog kupusa i smjese od mesa i ječma.

 

Taman Gavrilović Kiseli kupus s kobasicama - klasik za svako doba godine!

 

Kiseli kupus u ovoj će kombinaciji biti naprosto neodoljiv. Sve dobro začinite pa uživajte u ukusnom i bogatom složencu stvorenom da grije u hladne jesenske dane.

Potrebno vam je: 

  • 2 veća luka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 konzerve pelata
  • 3 žlice vinskog octa
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorovog lista
  • 500 g ribanog kiselog kupusa
  • 5 mrkva
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 šalica ječma
  • Sok jednog limuna
  • Pileći temeljac
  • Sol, papar

 

Klasik koji volimo: Kiseli kupus s grahom

 

Priprema:

  1. Nasjeckajte povrće.
  2. Na tavi pirjajte luk dok ne postane mekši i proziran. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte jednu minutu.
  3. Ubacite češnjak, a zatim i pelate. Smanjite vatru pa dodajte šećer, limunov sok, vinski ocat, sol, papar, lovorov list i pomiješajte.
  4. Dodajte kupus i mrkve pa sve dobro sjedinite. Kuhajte dok kupus ne omekša i maknite lovorov list.
  5. Ječam skuhajte tako da na ulju prepržite luk i dodate ječam. Kuhajte minutu do dvije pa dodajte temeljac i nastavite kuhati još 20 minuta. Kad se malo ohladi, pomiješajte ga s mljeveni mesom i začinite.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i nauljite kalup. Rasporedite najprije meso i ječam, a zatim prekrijte kiselim kupusom u umaku od rajčice.
  7. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka.

Dobar tek! 

Posjeti Gastro.hr