gastro postao
Bogati složenac od kiselog kupusa, mesa i ječma zagrijat će vam dušu i tijelo.
Pripremite složenac nalik na sarmu samo u drugačijem sastavu. Rižu zamijenite ječmom, a zdjelu vatrostalnom posudom. Slažite redove umaka od rajčice i kiselog kupusa i smjese od mesa i ječma.
Kiseli kupus u ovoj će kombinaciji biti naprosto neodoljiv. Sve dobro začinite pa uživajte u ukusnom i bogatom složencu stvorenom da grije u hladne jesenske dane.
Potrebno vam je:
- 2 veća luka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 4 režnja češnjaka
- 2 konzerve pelata
- 3 žlice vinskog octa
- 2 žlice šećera
- 2 lovorovog lista
- 500 g ribanog kiselog kupusa
- 5 mrkva
- 500 g mljevenog mesa
- 1 šalica ječma
- Sok jednog limuna
- Pileći temeljac
- Sol, papar
Priprema:
- Nasjeckajte povrće.
- Na tavi pirjajte luk dok ne postane mekši i proziran. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte jednu minutu.
- Ubacite češnjak, a zatim i pelate. Smanjite vatru pa dodajte šećer, limunov sok, vinski ocat, sol, papar, lovorov list i pomiješajte.
- Dodajte kupus i mrkve pa sve dobro sjedinite. Kuhajte dok kupus ne omekša i maknite lovorov list.
- Ječam skuhajte tako da na ulju prepržite luk i dodate ječam. Kuhajte minutu do dvije pa dodajte temeljac i nastavite kuhati još 20 minuta. Kad se malo ohladi, pomiješajte ga s mljeveni mesom i začinite.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i nauljite kalup. Rasporedite najprije meso i ječam, a zatim prekrijte kiselim kupusom u umaku od rajčice.
- Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka.
Dobar tek!