Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi su tradicionalno slovensko jelo, a zapravo se radi o knedlama punjenim krumpirom koje možete poslužiti kao prilog uz meso ili same posute krušnim mrvicama.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 706

Potrebno vam je

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • 4 kom jaje kokošje
  • 2 dl voda
  • sol
  • ulje suncokretovo
  • 400 g krumpir, mladi
  • 100 g slanina suha, masna
  • 3 kom luk ,bijeli
  • provansalsko začinsko bilje
  • maslac, neslani

Priprema

  1. Od brašna, jaja i vode zamijesite elastično tijesto. Oblikujte u kuglu i nauljite. Ostavite ga da se “odmori” pola sata. Luk sitno narežite i popržite sa slaninom.
  2. Krumpir skuhajte i propasirajte. Dodajte luk, sjeckano začinsko bilje i slaninu. Tijesto razvaljajte na debljinu od jedan-dva mm. Na rub u jednom redu složite hrpice nadjeva oblikovane u kuglice s razmakom od jednog prsta. Preklopite tijesto (imat će oblik palačinke) i režite između kuglica nadjeva. Pritisnite prstima rubove i malo spljoštite prstima kuglicu kako biste dobili oblik klobuka.
  3. Žlikrofe kuhajte u vrućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Prelijte ih rastopljenim maslacem.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr