gastro postao
Idrijski žlikrofi su tradicionalno slovensko jelo, a zapravo se radi o knedlama punjenim krumpirom koje možete poslužiti kao prilog uz meso ili same posute krušnim mrvicama.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 706
Potrebno vam je
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 4 kom jaje kokošje
- 2 dl voda
- sol
- ulje suncokretovo
- 400 g krumpir, mladi
- 100 g slanina suha, masna
- 3 kom luk ,bijeli
- provansalsko začinsko bilje
- maslac, neslani
Priprema
- Od brašna, jaja i vode zamijesite elastično tijesto. Oblikujte u kuglu i nauljite. Ostavite ga da se “odmori” pola sata. Luk sitno narežite i popržite sa slaninom.
- Krumpir skuhajte i propasirajte. Dodajte luk, sjeckano začinsko bilje i slaninu. Tijesto razvaljajte na debljinu od jedan-dva mm. Na rub u jednom redu složite hrpice nadjeva oblikovane u kuglice s razmakom od jednog prsta. Preklopite tijesto (imat će oblik palačinke) i režite između kuglica nadjeva. Pritisnite prstima rubove i malo spljoštite prstima kuglicu kako biste dobili oblik klobuka.
- Žlikrofe kuhajte u vrućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Prelijte ih rastopljenim maslacem.
Izvor Skuhatćute