Neodoljivi domaći talijanski biscotti s bademima!

Jonathan Pielmayer/Unsplash Hrskavi biscotti izvrsno prijaju uz talijanski espresso
Fini, hrskavi keksi s cijelim, neoguljenim bademima pravi su gastronomski užitak. Ako nikada nisi isprobala pripremu tradicionalnih talijanskih biscotta ili cantuccia, sada je idealno vrijeme.
Vidi originalni članak

Keksi od badema, biscotti ili cantucci tradicionalna su talijanska slastica. Izraditi ih je uistinu jednostavno, ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu za kuhanje kao niti ručno miješanje.

Talijanska riječ “biscotti” znači dvaput pečeni. Biscotti se peku dva puta. Što duže ostanu u pećnici, postat će hrskaviji.  Imaju tradicionalni izduženi oblik koji se dobiva rezanjem pečenog tijesta dijagonalno.

Još jedna dobro poznata činjenica je da biscotti mogu trajati vječno! Pa, možda ne zauvijek ... ali zaista dugo. Budući da se peku dva puta, u tijestu je vrlo malo vlage. Možeš ih čuvati na sobnoj temperaturi čak nekoliko tjedana. Najbolje ih je držati u nepropusnoj posudi. 

Trebaju li biscotti biti tvrdi? Odgovor je da! Tradicionalni  biscotti su veoma tvrdi i hrskavi, ali i veoma ukusni i aromatični!

 

Miris blagdana Obavezno pripremi blagdansku verziju granole!

 

Domaći biscotti s bademima

Sastojci:

  • 1 šalica cijelih badema 
  • 300 g brašna 
  • 1 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g granuliranog šećera
  • 150 g smeđeg šećera
  • 3 velika jaja (sobne temperature)
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 1 žlica ekstrakta badema
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica limunove korice

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Rešetku postavi u sredini.
  2. Bademe rasporedi na lim za pečenje i tostiraj ih u pećnici oko 12-15 minuta.
  3. Za to vrijeme u srednjoj zdjeli umuti suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol i šećere).
  4. U velikoj posudi umuti jaja. Dodaj maslinovo ulje, ekstrakte i koricu limuna. Lagano umuti.
  5. Kad su bademi preprženi, izvadi ih iz pećnice i grubo nasjeckaj.
  6. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  7. Smjesi od brašna dodaj smjesu od jaja; miješaj drvenom žlicom dok se ne sjedini.
  8. U tijesto dodaj nasjeckane bademe (provjeri jesu li se ohladili prije stavljanja u tijesto).
  9. Upotrijebi veliku žlicu za vađenje tijesta i stavite ga na lim obložen papirom za pečenje. Od ukupnog tijesta formiraj dvije odvojene “cjepanice”. Vlažnim prstima oblikuj oblik cjepanice.
  10. Peci otprilike 30 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju i ne postanu čvrsti. Ostavi ih da se malo ohlade oko 10 minuta.
  11. Izvadi ih iz lima za pečenje i prebacite ih na dasku za rezanje.
  12. Koristi nazubljeni nož, nareži kolačiće pod kutom. Stavi kriške natrag na lim za pečenje i vrati ih u pećnicu još otprilike 15 - 20 minuta (što duže ostanu u pećnici, to će biti hrskaviji). Okrenite ih na pola puta.
  13. Stavi na rešetku da se ohlade.

U slast!

 

Rapsodija okusa Uljepšaj stol jednostavnim i slojevitim slasticama!

na listi poklona...ma Mahunu vanilije iskoristi za pripremu odličnih poklona

 

Posjeti Gastro.hr