Lagana i zdrava, domaća božićna granola, slasna je mješavina zobenih pahuljica, narančine kore, brusnica i cimeta. Savršena je i kao božićni dar...
Granolu je iznenađujuće jednostavno napraviti - pomiješaš suhe sastojke, pomiješaš mokre sastojke, sjediniš ih, pečeš i - gotovo! S obzirom na to da može sadržavati mnogo različitih sastojaka uvijek iznova oduševljava aromom i okusom. Božićna granolazačinima i aromom donosi miris blagdana u tvoj dom!
Nakon što se ispeče stavlja se u staklenke s prigodnom naljepnicom, vrpcom i malom pločicom s porukom. Naravno, ako je namijenjena za božićni dar dragoj osobi. Ako je pečeš za sebe, slobodno odmah navali i pripremi si zdjelicu...
Božićna granola
foto: Getty Images/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Božićna granola
7 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Zobene pahuljice
3
šalica
Bademi
1
šalica
Orasi
1
šalica
Sušene brusnice
0,75
šalica
Smeđi šećer
0,25
šalica
Kokosovo ulje
0,25
šalica
Melasa
3
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Cimet
1
žličica
Đumbir u prahu
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Narančina korica
2
žličica
Postupak
Započni miješanjem zobi s ostalim suhim sastojcima - orašastim plodovima, brusnicama, šećerom i začinima - u velikoj zdjeli. Po želji, orašaste plodove možeš nasjeckati na sitnije komadiće.
Pomiješaj mokre sastojke u maloj zdjeli.
Naribaj koricu naranče i dodaj ju mokrim sastojcima. Zatim temeljito izmiješaj mokre sastojke i suhe.
Smjesu izlij na tepsiju i ravnomjerno rasporedi, a zatim peci u pećnici na 160° C (uz pomoć ventilatora) 20 minuta, povremeno miješajući.
Kad je granola pečena, izvadi ju iz pećnice i ostavi da se potpuno ohladi, a zatim ju spremi u staklene posude.