gastro postao
Napravi zdravu verziju granola pločica i zaspladi jutro!
Samo pet osnovnih sastojaka potrebno ti je za pripremu ovih granola pločica. Ne trebaš ih čak ni peći!
Ako nisi ljubitelj smokava, možeš koristiti datulje, a ako ti ovo nije dovoljno slasnih namirnica, ubaci i neke druge orašaste plodove ili suho voće. Sljedeći put kada osjetiš poriv za nečim slatkim - budi spremna!
Sastojci:
- 200 grama suhih smokava
- 80 grama meda ili javorovog sirupa
- 60 grama maslaca od kikirikija (ili bademovog maslaca)
- 130 grama badema (prženi, nasjeckani)
- 120 grama zobenih pahuljica
- drugi orašasti plodovi ili suho voće
Priprema:
- Smokve stavi u uređaj za obradu hrane na minutu.
- Neobavezni korak: Zob i bademe stavi u pećnicu i peci ih na 180 stupnjeva 10-15 minuta ili dok ne poprime zlatno.smeđu boju. Možeš ih ostaviti i sirove.
- U veliku zdjelu stavi zob, bademe i smokve. Zdjelu stavi na stranu.
- Zagrij med i maslac od kikirikija u maloj tavi na laganoj vatri. Promiješaj i prelij preko smjese od zobi, badema i smokvi, a zatim promiješaj sve da bude jednolika smjesa.
- Zatim prebaci u posudu za pečenje veličine 20x20 centimetara obloženu papirom za pečenje.
- Čvrsto pritisni smjesu nečim ravnim kako bi ona bila ravnomjerno raspoređena.
- Pokrij folijom i ostavi da se stisne u hladnjaku.
- Izvadi van i nareži na deset jednakih pločica.
- Čuvaj u zatvorenoj posudi.
Dobar tek!