Recepti 20. srpnja 2022.

Donosimo ti dva sjajna recepta za granolu

Napravi domaću granolu foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
U svega nekoliko minuta s malo truda i pažnje pripremi sjajan doručak ili gablec

Osnovna, ali veoma ukusna i zdrava domaća granola, zahtijeva samo nekoliko sastojaka: zob, zaslađivač po želji, malo ulja i možda malo orašastih plodova ili suhog voća. Jednom kad savladaš tu osnovnu formulu, još je lakše pripremiti verziju koja odgovara tebi i tvojoj obitelji. 

 

Možda vas zanima... Lagana varijanta banana splita genijalan je doručak Recepti

 

Nakon pripreme, važno je pustiti ju da se potpuno ohladi i zatim ju pospremiti u staklenku ili spremnik. Važno je da, koju god vrstu posude odabrala, bude hermetički zatvorena jer ćeš na taj način svojoj granoli produžiti vijek trajanja do mjesec dana.

Posluži je s mlijekom ili jogurtom po izboru i uživaj u doručku!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Granola sa sušenim voćem

Samo 40 minuta potrebno je da pripremiš slasnu i zdravu verziju domaće granole koja će ti uljepšavati svako jutro! Pomiješaj ju s običnim ili grčkim jogurtom, ukrasi svježim voćem ili drugom namirnicom po izboru i uživaj u okusima. Uravnotežen doručak nikada nije bilo lakše pripremiti!

Sastojci:

  • 350 g zobenih pahuljica
  • 100 g narezanih badema
  • 60 g smeđeg šećera 
  • 1/4 žličice soli
  • 1/8 žličice mljevenog cimeta
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 100 g meda ili javorovog sirupa
  • 4 žličice ekstrakta vanilije
  • grožđice
  • sušene brusnice
  • borovnice
  • kokos

 

Možda vas zanima... Banana granola s lješnjacima za savršen doručak Kolumne

 

Priprema:

  1. Stavi lim za pečenje u sredinu pećnice i zagrij na 150 stupnjeva. Zatim pomiješaj zob, bademe, smeđi šećer, sol i cimet u velikoj zdjeli.
  2. U čaši pomiješaj ulje i med ili javorov sirup. Zagrij u mikrovalnoj pećnici 45 sekundi. Izvadi i dodaj vaniliju. Smjesu prelij preko zobenih. Dobro promiješaj tako da sva zob bude prekrivena smjesom meda i biljnoga ulja.
  3. Ravnomjerno rasporedi granolu na lim za pečenje. Peci dok zob i bademi ne budu lijepo tostirani i zlatni, oko 30 - 35 minuta. Redovito, svakih 10 minuta, miješaj sve sastojke, premještajući tako granolu s ruba u središte lima za pečenje.
  4. Ako koristiš kokos, trebala bi ga posipati nakon što granola prethodno već bude 20 minuta u pećnici, nikako ga ne treba stavljati od samoga početka.
  5. Dok se granola peče, pomiješaj sve ostale, neobavezne dodatke u posudi i ostavi ih sa strane. Kad se granola ispeče, lim prenesi na stalak za hlađenje i pospi granolu pripremljenim voćnim dodacima. Promiješaj sve sastojke. Ostavi granolu da se potpuno ohladi na limu za pečenje.
  6. Čuvaj u nepropusnoj posudi na sobnoj temperaturi. U slast!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Granola s kikiriki maslacem

Jedna od najboljih čari domaće granole jest činjenica da ju pripremiti možeš od sastojaka po svojem ukusu. Stoga, upotrijebiti možeš datulje ili smokve, med ili javorov sirup, a ljubitelji kikiriki maslaca doći će na svoje s receptom u nastavku! Mirisna i slasna, ova granola savršeni je spoj zobenih pahuljica i orašastih plodova, zajedno s đumbirom i bučinim sjemenkama koji će u tvoj tanjur uvesti malo noviteta!

Sastojci:

  • 250 g zobenih pahuljica
  • 250 g kikirikija
  • 100 g bučinih golica
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira
  • 170 g meda
  • 240 g kikiriki maslaca
  • 3 žlice ulja
  • smeđi šećer

 

Možda vas zanima... Za doručak: Pločice od grčkog jogurta, granole i voća Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva.
  2. Na lim stavi papir za pečenje.
  3. U posudi pomiješaj suhe sastojke; zobene pahuljice, kikiriki, bučine golice, sol, cimet i đumbir.
  4. Med pomiješaj sa smeđim šećerom pa ih otopi na laganoj vatri.
  5. Kada su povezani, isključi vatru pa umiješaj kikiriki maslac.
  6. Prelij smjesu preko suhih sastojaka i pomiješaj.
  7. Tako pomiješano stavi na papir za pečenje i peci oko 40 minuta uz povremeno protresanje.
  8. Kada je gotovo, prebaci granolu u staklenke i koristi po potrebi.

U slast!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Dobar početak tjedna uz granola pločice s jabukama Recepti Možda vas zanima... Opušteno jutro uz Jamiejevu mljevenu granolu Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.