Osnovna, ali veoma ukusna i zdrava domaća granola, zahtijeva samo nekoliko sastojaka: zob, zaslađivač po želji, malo ulja i možda malo orašastih plodova ili suhog voća. Jednom kad savladaš tu osnovnu formulu, još je lakše pripremiti verziju koja odgovara tebi i tvojoj obitelji.
Nakon pripreme, važno je pustiti ju da se potpuno ohladi i zatim ju pospremiti u staklenku ili spremnik. Važno je da, koju god vrstu posude odabrala, bude hermetički zatvorena jer ćeš na taj način svojoj granoli produžiti vijek trajanja do mjesec dana.
Posluži je s mlijekom ili jogurtom po izboru i uživaj u doručku!
Granola sa sušenim voćem
Samo 40 minuta potrebno je da pripremiš slasnu i zdravu verziju domaće granole koja će ti uljepšavati svako jutro! Pomiješaj ju s običnim ili grčkim jogurtom, ukrasi svježim voćem ili drugom namirnicom po izboru i uživaj u okusima. Uravnotežen doručak nikada nije bilo lakše pripremiti!
Sastojci:
- 350 g zobenih pahuljica
- 100 g narezanih badema
- 60 g smeđeg šećera
- 1/4 žličice soli
- 1/8 žličice mljevenog cimeta
- 50 ml suncokretovog ulja
- 100 g meda ili javorovog sirupa
- 4 žličice ekstrakta vanilije
- grožđice
- sušene brusnice
- borovnice
- kokos
Priprema:
- Stavi lim za pečenje u sredinu pećnice i zagrij na 150 stupnjeva. Zatim pomiješaj zob, bademe, smeđi šećer, sol i cimet u velikoj zdjeli.
- U čaši pomiješaj ulje i med ili javorov sirup. Zagrij u mikrovalnoj pećnici 45 sekundi. Izvadi i dodaj vaniliju. Smjesu prelij preko zobenih. Dobro promiješaj tako da sva zob bude prekrivena smjesom meda i biljnoga ulja.
- Ravnomjerno rasporedi granolu na lim za pečenje. Peci dok zob i bademi ne budu lijepo tostirani i zlatni, oko 30 - 35 minuta. Redovito, svakih 10 minuta, miješaj sve sastojke, premještajući tako granolu s ruba u središte lima za pečenje.
- Ako koristiš kokos, trebala bi ga posipati nakon što granola prethodno već bude 20 minuta u pećnici, nikako ga ne treba stavljati od samoga početka.
- Dok se granola peče, pomiješaj sve ostale, neobavezne dodatke u posudi i ostavi ih sa strane. Kad se granola ispeče, lim prenesi na stalak za hlađenje i pospi granolu pripremljenim voćnim dodacima. Promiješaj sve sastojke. Ostavi granolu da se potpuno ohladi na limu za pečenje.
- Čuvaj u nepropusnoj posudi na sobnoj temperaturi. U slast!
Granola s kikiriki maslacem
Jedna od najboljih čari domaće granole jest činjenica da ju pripremiti možeš od sastojaka po svojem ukusu. Stoga, upotrijebiti možeš datulje ili smokve, med ili javorov sirup, a ljubitelji kikiriki maslaca doći će na svoje s receptom u nastavku! Mirisna i slasna, ova granola savršeni je spoj zobenih pahuljica i orašastih plodova, zajedno s đumbirom i bučinim sjemenkama koji će u tvoj tanjur uvesti malo noviteta!
Sastojci:
- 250 g zobenih pahuljica
- 250 g kikirikija
- 100 g bučinih golica
- 1 žličica soli
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira
- 170 g meda
- 240 g kikiriki maslaca
- 3 žlice ulja
- smeđi šećer
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva.
- Na lim stavi papir za pečenje.
- U posudi pomiješaj suhe sastojke; zobene pahuljice, kikiriki, bučine golice, sol, cimet i đumbir.
- Med pomiješaj sa smeđim šećerom pa ih otopi na laganoj vatri.
- Kada su povezani, isključi vatru pa umiješaj kikiriki maslac.
- Prelij smjesu preko suhih sastojaka i pomiješaj.
- Tako pomiješano stavi na papir za pečenje i peci oko 40 minuta uz povremeno protresanje.
- Kada je gotovo, prebaci granolu u staklenke i koristi po potrebi.
U slast!