Špajza 22. prosinca 2021.

Mahunu vanilije iskoristi za pripremu odličnih poklona

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaći ekstrakt od vanilije i vanilin šećer izvanredni su blagdanski pokloni za tvoje najmilije, a dobro će ti poslužiti i u pripremi kolača...

Na popisu toplih, promišljenih i praktičnih poklona su i domaći ekstrakt od vanilije te vanilin šećer, koje možeš pripremiti u tren oka. 

Od odličnih te poklona dijeli minuta posla!

Kad je u pitanju domaći ekstrakt, koji može mjesecima stajati na polici u kuhinji, isplati se uložiti u kvalitetniju mahunu vanilije. Oštrim je nožem potom zareži po dužini pa prepolovi i ubaci u steriliziranu malu staklenku s poklopcem. Prelij je s 200 ml votke i pusti da odstoji do Božića na sobnoj temperaturi. Umjesto votke možeš koristiti i bijeli rum, ovisno o preferencijama. 

Priprema šećera aromatiziranog vanilijom podjednako je jednostavan zadatak. Najprije pripremi dvije male staklenke s poklopcem, izvaži 400 g šećera i nabavi dvije mahune vanilije visoke kvalitete. 

Mahune prereži po dužini, izvadi sjemenke i pomiješaj ih sa šećerom. Možeš upotrijebiti multipraktik ili biti temeljita pri miješanju drvenom žlicom. Šećer prebaci u dvije male staklenke pa u svaku dodaj mahune unutra, po potrebi prepolovljene kako bi stale. Pusti da odstoji desetak dana - taman do blagdana! 

 | Author: Shutterstock Domaći ekstrakt vanilije, foto: Shutterstock

Potrudi se oko dekoracije!

Budući da ti sama priprema neće oduzeti mnogo vremena, uloži ga u prezentaciju. Ipak je riječ o Božiću, za koji su karakteristične mašne, šljokice, svjećice i krasopis. 

Možeš se opredijeliti za jednostavne verzije, poput komadića crvene ili zelene tkanine kojim se oblaže poklopac, ali i mrvicu zakomplicirati stvari. Predlažemo da na kartonske ceduljice ispišeš blagdanske recepte s vanilijom i zavežeš ih vrpcom za staklenku. 

Obavezno nam pošalji fotografije!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Možda vas zanima... Pokloni Špajza Možda vas zanima... Miks za keksiće u staklenci je odličan blagdanski poklon! Recepti Možda vas zanima... Ušećereni bademi - izvrsna grickalica i još bolji poklon Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.