Na popisu toplih, promišljenih i praktičnih poklona su i domaći ekstrakt od vanilije te vanilin šećer, koje možeš pripremiti u tren oka.
Od odličnih te poklona dijeli minuta posla!
Kad je u pitanju domaći ekstrakt, koji može mjesecima stajati na polici u kuhinji, isplati se uložiti u kvalitetniju mahunu vanilije. Oštrim je nožem potom zareži po dužini pa prepolovi i ubaci u steriliziranu malu staklenku s poklopcem. Prelij je s 200 ml votke i pusti da odstoji do Božića na sobnoj temperaturi. Umjesto votke možeš koristiti i bijeli rum, ovisno o preferencijama.
Priprema šećera aromatiziranog vanilijom podjednako je jednostavan zadatak. Najprije pripremi dvije male staklenke s poklopcem, izvaži 400 g šećera i nabavi dvije mahune vanilije visoke kvalitete.
Mahune prereži po dužini, izvadi sjemenke i pomiješaj ih sa šećerom. Možeš upotrijebiti multipraktik ili biti temeljita pri miješanju drvenom žlicom. Šećer prebaci u dvije male staklenke pa u svaku dodaj mahune unutra, po potrebi prepolovljene kako bi stale. Pusti da odstoji desetak dana - taman do blagdana!
Potrudi se oko dekoracije!
Budući da ti sama priprema neće oduzeti mnogo vremena, uloži ga u prezentaciju. Ipak je riječ o Božiću, za koji su karakteristične mašne, šljokice, svjećice i krasopis.
Možeš se opredijeliti za jednostavne verzije, poput komadića crvene ili zelene tkanine kojim se oblaže poklopac, ali i mrvicu zakomplicirati stvari. Predlažemo da na kartonske ceduljice ispišeš blagdanske recepte s vanilijom i zavežeš ih vrpcom za staklenku.
Obavezno nam pošalji fotografije!