gastro postao
Trifle je tradicionalna engleska slastica koja se radi od biskvita, tučenog vrhnja i voća. Ove simpatične izvedenice popularne slastice serviraju se u čašama ili staklenim posudicama, dekorativne su i idealan su desert za nadolazeće blagdane.
Ove godine uljepšaj blagdanski stol neodoljivim i ukusnim desertima u čaši. Ove deserte je jednostavno napraviti, a izgledaju zaista prekrasno. Možeš ih ukrasiti na različite načine, prema svom ukusu i željama!
Kombinacije okusa poput šlaga, pudinga od čokolade, banana, maslaca i kikirikija nikoga neće ostaviti ravnodušnim. U nastavku donosimo prijedlog za dvije kombinacije.
Krema od vanilije s bananama i kikiriki maslacem
Sastojci:
za 10 do 12 porcija
- 300 ml mlijeka
- 1 pakiranje pudinga od vanilije
- 1 pakiranje (400 ml) kondenziranog mlijeka
- 600 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećer u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Rastopljeni maslac od kikirikija
- 1 pakiranje keksa s maslacem
- 4 banane, narezane na kolutiće
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješaj mlijeko, smjesu od pudinga od vanilije i zaslađeno kondenzirano mlijeko. Umuti temeljito, razbijajući grudice i stavi u hladnjak najmanje 5 minuta ili dok se smjesa ne stegne.
- U drugoj velikoj zdjeli pomiješaj slatko vrhnje, šećer u prahu i vaniliju. Tuci dok se ne stvore kruti vrhovi, dvije do tri minute. 1/3 smjese odvoji za preljev. Preostali šlag savi u smjesu za puding.
- Slaganje u čašu: Na dno staklene čaše ili posude rasporedi trećinu smjese pudinga. Prekrijte slojem keksa s maslacem - možeš i dio keksi postaviti vertikalno, tako da tvore puni krug uz rub čaše.
- Kekse prekrij ravnomjernim slojem kriški banane, a zatim premaži otopljenim maslacem od kikirikija. Nastavi slagati puding, kekse, kriške banane i maslac od kikirikija dok ne dođeš do vrha, završavajući desert završnim slojem pudinga.
- Stavi u hladnjak na najmanje tri sata ili preko noći.
- Neposredno prije posluživanja, na vrh deserta stavi šlag, zatim po njemu pospi izmrvljene kekse i pokapaj otopljenim maslacem od kikirikija.
Čokoladna krema s keksima i šlagom
Sastojci:
Za 4 porcije
- 170 g sitno zdrobljenih keksi
- 8 žlica maslaca (rastopljenog)
- 1 paket čokoladnog pudinga
- 240 ml mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera
- Čokoladne kapljice ili naribana čokolada za dekoraciju
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješaj izmrvljene kekse s otopljenim maslacem dok se potpuno ne sjedine.
- Napravi puding prema uputama na pakiranju.
- U međuvremenu, u posudi za miješanje istuci slatko vrhnje dok ne dobiješ gustu kremu. Umiješaj šećer.
- U svaku čašu ili staklenu posudicu slaži sloj keksi, puding od čokolade i šlag sve dok ne dođeš do vrha staklenke.
- Ukrasi čokoladom i posluži ohlađeno!
Dobar tek!