Jastučići s batatom - hrskavi istočnjački zalogaji

Stockfood
Sjajan finger food bit će upravo ove slasne empanade punjene slatkim batatom. Dobro ih začinite, dodajte im umak i zadivite baš svakog sjajnom kombinacijom okusa.
Vidi originalni članak

Zamijesite tijesto, napunite ga okusima raskošnom kombinacijom batata i graška, a za dozu egzotike, dodajte i pokoji neobičan začin. S ovom će se kombinacijom dobro složiti kumin i korijander, dok će grašak divno upotpuniti svježa menta. Za one koji vole nešto jače okuse, sjajna ideja bit će dodatak dobre doze čilija.

 

Gastro blog meet up Empanade s junetinom - idealan zalogaj za ljetna druženja

 

Jastučiće poslužite uz jednostavan umak na bazi grčkog jogurta ili pak fini guacamole.

 

Napunite hladnjak Grčki jogurt sjajno nadopunjuje baš svako jelo

Avokado = ljubav Guacamole - najpoznatiji zeleni namaz na svijetu

 


Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 60 ml jogurta
  • 115 g maslaca
  • 350 grama brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica soli

Za nadjev će vam trebati:

  • 500 g batata
  • 2 žlice ulja
  • 1 luk
  • 1 žličica korijandera
  • 1 žličica kumina
  • 1 žlica sitno sjeckane svježe mente
  • 100 g graška
  • Sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Za tijesto istucite jaje i ulje, umiješajte jogurt pa dodajte otopljeni maslac. 
  2. Prosijte brašno, dodajte mu prašak za pecivo i sol u zdjeli te to umiješajte u smjesu s jogurtom. 
  3. Oblikujte mekano tijesto, koje zatim zamijesite na pobrašnjenoj površini. Ako je tijesto pretvrdo, dodajte malo vode. 
  4. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak od pola sata do sat vremena.
  5. Kuhajte batat u posoljenoj kipućoj vodi 15-20 min. Ocijedite ga i ohladite.
  6. Na zagrijanom ulju u tavi propirjajte luk. 
  7. Dodajte krumpir narezan na kockice i pržite dok ne počne poprimati smeđu boju na rubovima. 
  8. Dodajte začine i pržite miješajući nekoliko sekundi. 
  9. Umiješajte grašak, metvicu, začinite i ostavite da se ohladi.
  10. Podijelite tijesto na dva dijela pa ih razvaljajte na debljinu od pola centimetra. 
  11. Narežite tijesto na krugove i premažite jajetom. 
  12. Stavite na jednu stranu oko tri žličice nadjeva pa presavinite tijesto preko njega, premažite jajetom i izbodite tijesto vilicom. 
  13. Pecite 20 min na 200°c i poslužite uz omiljeni umak.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr