Ena s bloga Foodgasm u kuhinju je ušla među prvima, a izašla gotovo zadnja. Mijesila je tijesto, valjala ga, pirjala junetinu u divnom miksu začina koji je zamirisao čitavu kuhinju, a zatim je jedan po jedan jastučić strpljivo pretvarala u male empanade.
Imala je i pomagače, naravno. Ne bismo joj dopustili da sve odradi sama. Empanade su uzele maha i odjednom ih je bilo i više nego što smo ih mogli grickati. No, ne brinite, još su nam bolje sjeli uz slatke koktele.
Enin recept za empanade donosimo vam u nastavku, a tu je i video s drugog blogerskog meet up-a. Dobar tek!
Za pripremu tijesta potrebno vam je:
- 2 šalice brašna (šalica od 250 ml)
- 180 g maslaca sobne temperature
- 220 ml vode sobne temperature
- 2 jajeta
- 1 žličica soli
- 1 žlica octa
Punjenje:
- 500 g mljevene junetine
- 1 žlica ulja
- 1 crveni luk
- Začini po žličicu svakog:
- sol, papar, mljeveni kumin, chili, crvena paprika slatka, mažuran suhi, piment mljeveni, kajenski papar.
Za premazivanje:
- 1 razmućeno jaje
Dodatno – umak od jogurta i vlasca:
- 1 čašica jogurta
- ½ žličice kumina
- 3 žlice nasjeckanog vlasca
Postupak pripreme:
- U posudu stavite brašno i dodajte maslac. Umijesite mrvičasto tijesto.
- Dodajte jaja, sol, ocat i vodu i umijesite tijesto.
- Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite 10-15 minuta dok se fino ne razvije gluten.
- Umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.
- U posudicu dodajte po žličicu svakog začina – sol, papar, mljeveni kumin, chili, slatka paprika, kajenski papar, mažuran suhi i mljeveni piment.
- Mješavinu začina pospite po mljevenom mesu i sve dobro promiješajte.
- Crveni luk nasjeckajte na sitno.
- U dublju tavu dodajte 1 žlicu ulja. Kada je ulje zagrijano dodajte luk i kratko ga popržite.
- Dodajte mljeveno meso i pržite 10-ak minuta, dok se u potpunosti termički ne obradi.
- Meso prebacite u posudu za štapni mikser i usitnite štapnim mikserom u paštetu. Bit će vam lakše zatvoriti empanade ako je smjesa što sličnija pašteti.
- Paštetu ostavite da se ohladi.
- Tijesto razvaljajte na što tanje možete. Tijesto je malo teže za rastanjiti ali ako bude deblje, bit će u redu.
- Okruglim rezačem za kekse ili čašom režite tijesto. Veličinu odredite sami.
- Na sredinu svake empanade stavite žličicu paštete.
- Empanade zatvorite u oblik polumjeseca i krajeve dobro utisnite vilicom kako se ne bi otvorile kod pečenja.
- Empanade slažite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje
- Prije pečenja premažite empanade razmućenim jajetom.
- Pecite ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva,
- 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje.
- Poslužite uz umak od jogurta. Jogurtu dodajte vlasac i kumin, dobro promiješajte.
U slast!