Recepti 15. srpnja 2018.

Empanade s junetinom - idealan zalogaj za ljetna druženja

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Na drugom blogerskom meet up-u jednu vrstu tapasa pripremala nam je i Ena s bloga Foodgasm. Odlučila se za empanade, a što je u njih upakirala, pročitajte u nastavku.

Ena s bloga Foodgasm u kuhinju je ušla među prvima, a izašla gotovo zadnja. Mijesila je tijesto, valjala ga, pirjala junetinu u divnom miksu začina koji je zamirisao čitavu kuhinju, a zatim je jedan po jedan jastučić strpljivo pretvarala u male empanade.

 

Možda vas zanima... Grickali smo tapase i mućkali koktele - blogerski vikend za pamćenje! Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Imala je i pomagače, naravno. Ne bismo joj dopustili da sve odradi sama. Empanade su uzele maha i odjednom ih je bilo i više nego što smo ih mogli grickati. No, ne brinite, još su nam bolje sjeli uz slatke koktele.

Enin recept za empanade donosimo vam u nastavku, a tu je i video s drugog blogerskog meet up-a. Dobar tek!

 

 

Za pripremu tijesta potrebno vam je:

  • 2 šalice brašna (šalica od 250 ml)
  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 220 ml vode sobne temperature
  • 2 jajeta
  •  1 žličica soli
  • 1 žlica octa

Punjenje:

  • 500 g mljevene junetine
  • 1 žlica ulja
  • 1 crveni luk
  • Začini po žličicu svakog:
  • sol, papar, mljeveni kumin, chili, crvena paprika slatka, mažuran suhi, piment mljeveni, kajenski papar.

Za premazivanje:

  • 1 razmućeno jaje

Dodatno – umak od jogurta i vlasca:

  • 1 čašica jogurta
  • ½ žličice kumina
  • 3 žlice nasjeckanog vlasca

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavite brašno i dodajte maslac. Umijesite mrvičasto tijesto.
  2. Dodajte jaja, sol, ocat i vodu i umijesite tijesto. 
  3. Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite 10-15 minuta dok se fino ne razvije gluten.
  4. Umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.
  5. U posudicu dodajte po žličicu svakog začina – sol, papar, mljeveni kumin, chili, slatka paprika, kajenski papar, mažuran suhi i mljeveni piment.
  6. Mješavinu začina pospite po mljevenom mesu i sve dobro promiješajte.
  7. Crveni luk nasjeckajte  na sitno. 
  8. U dublju tavu dodajte 1 žlicu ulja. Kada je ulje zagrijano dodajte luk i kratko ga popržite. 
  9. Dodajte mljeveno meso i pržite 10-ak minuta, dok se u potpunosti termički ne obradi.
  10. Meso prebacite u posudu za štapni mikser i usitnite štapnim mikserom u paštetu. Bit će vam lakše zatvoriti empanade ako je smjesa što sličnija pašteti.
  11. Paštetu ostavite da se ohladi.
  12. Tijesto razvaljajte na što tanje možete. Tijesto je malo teže za rastanjiti ali ako bude deblje, bit će u redu.
  13. Okruglim rezačem za kekse ili čašom režite tijesto. Veličinu odredite sami.
  14. Na sredinu svake empanade stavite žličicu paštete.
  15. Empanade zatvorite u oblik polumjeseca i krajeve dobro utisnite vilicom kako se ne bi otvorile kod pečenja.
  16. Empanade slažite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje
  17. Prije pečenja premažite empanade razmućenim jajetom.
  18. Pecite ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva,
  19. 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje.
  20. Poslužite uz umak od jogurta. Jogurtu dodajte vlasac i kumin, dobro promiješajte.

U slast!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.