Špajza 10. siječnja 2018.

Grčki jogurt sjajno nadopunjuje baš svako jelo

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odlično se slaže uz mesna pečenja, sjajan je dodatak raskošnim ribljim jelima dok povrtna jela čini aromatičnijima i kremastijima. Dopustite da grčki jogurt postane omiljena namirnica iz vašeg hladnjaka.

Grčki jogurt jedna je od onih namirnica koje uvijek volimo imati u hladnjaku. Izvrsno se slaže s mesnim jelima, ali sjajno nadopunjuje i ona riblja i povrtna. Osim ručka i večere, grčki jogurt postat će zvijezda stola pridružite li ga hrskavim grickalicama ili pak ga pretvorite u slatku kremastu deliciju. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Grčkom jogurtu dodajte maslinovo ulje, svježe začinsko bilje po želji, režanj češnjaka i malo limuna. Začinite soli i paprom, pa sve dobro pomiješajte i umak za svaku priliku spreman je prije nego što možete zamisliti. 

Začinsko bilje birajte prema vrsti jela koju pripremate. Dodate li umaku kopar i krastavce, dobit ćete popularni tzatziki umak koji se odlično slaže uz grčka jela poput gyrosa ili pak uz istočnjački falafel. Također, kombinirati ga možete i uz domaće burgere, prženu i hranu pečenu u pećnici. Svakom će jelu dati dozu svježine i jednostavnih, ali bogatih okusa koje nosi kopar.

 

Tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti

 

Peršin, bosiljak ili menta također će se odlično složiti u kombinaciji s jogurtom, češnjakom i citrusnim notama limuna ili limete. Takav spoj kombinirajte s pečenim mesom, posebice piletinom, ili pak različitim varijantama popečaka, povrćem s grilla ili iz pećnice. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Osim ručku ili večeri, grčki jogurt možete pretvoriti i u genijalan dip za grickalice. Zdjelu napunite čipsom, tortiljama i krekerima, a u manjoj posudici spojite grčki jogurt s dimljenom crvenom paprikom, soli i paprom. Dobro promiješajte i uživajte u grickalicama u sasvim novom obliku.

 

štapići Možda vas zanima... Aromatične grickalice: Štapići s češnjakom None

 

Za slatke varijante kremastih jela s grčkim jogurtom birajte jednostavne dodatke poput meda i domaće granole. Brzinski desert možete pripremiti tako da grčki jogurt pomiješate s malo meda, vanilije i cimeta, dodate mu pirjane jabuke ili neko drugo voće, pa sve zajedno završite hrskavom granolom ili keksima koje ste najprije usitnili.

Takav desert izgledat će efektnije upakirate li ga u čašu, a slatku kremu od grčkog jogurta možete poslužiti i umjesto tučenog slatkog vrhnja uz deserte poput kakvog finog sezonskog crumblea.

 

Možda vas zanima... Hit doručak: Domaća granola s lješnjacima i bademima Kolumne


 

 | Author: thinkstock foto: thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.