Jednostavni i jako fini riblji recepti Davida Skoke

Screenshot Chef David Skoko kuhao je u vinariji Damjanić u sklopu svog TV serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača" koji marljivo pratimo na HTV-u
U svakoj epizodi emisije "David Skoko: Motor, loza, kuhača" chef David Skoko posjećuje poznate hrvatske vinare te za njih i njihove obitelji kuha odlična jela od lokalnih namirnica. Donosimo recepte za jela koja je skuhao kod istarskog vinara Ivana Damjanića
Vidi originalni članak

U svom TV serijalu "David Skoko: Motor, loza, kuhača" omiljeni chef obilazi poznate hrvatske vinare, doznaje njihovu priču i za njih i njihove obitelji kuha odlična jela od lokalnih namirnica. Emisija je u prvih mjesec dana emitiranja na HTV-u dobila brojne pohvale i stekla brojne obožavatelje, koji iz tjedna u tjedan prate vinsko i gastronomske pustolovina chefa Davida Skoke.

 

intervju David Skoko: "Moramo biti autentični i svoji"

 

U najnovijoj epizodi Skoko je posjetio istarskog vinara Ivana Damjanića, koji je brzo nakon pokretanja vinarije i vinograda postao porečka vinarska zvijezda. Kod Damjanića Skoko je pripremio odličan meni - fritaju, carpaccio od zubaca, penne sa sipom, skušu u šalši, pečeni filet zubaca i fritule, a mi donosimo sve recepte.

Jedna od zvijezda menija Davida Skoke definitivno je bila butarga, koju je opisao kao - morski kavijar. Odličan primjer kako se održivost može primijeniti u planiranju menija bio je pak zubatac koji je korišten u dva jela - predjelu carpaccio od zubaca i glavnom jelu pečeni filet zubaca.

Fritaja s butargom

Sastojci:

  • jaja
  • svježa ikra
  • butarga
  • luk
  • maslinovo ulje
  • sol

Postupak:

  1. Ikru očistimo i prepržimo na maslinovu ulju s malo narezanog luka. Dodamo umućena jaja, posolimo i lagano miješamo na laganoj vatri dok jaja ne koaguliraju.
  2. Prije serviranja naribamo butargu preko fritaje.

Carpaccio od zubaca

Sastojci:

  • zubatac
  • sol
  • papar
  • limun
  • maslinovo ulje

Postupak:

  1. Zubaca očistimo, otkostimo i skinemo mu kožu. Narežemo ga vrlo tanko (carpaccio).
  2. Posolimo, popaprimo, dodamo limuna i domaćeg maslinovog ulja.

 

lovostaj je završio! Genijalan recept Davida Skoke za pohane srdele

 

Škombre (skuša) u šalši

Sastojci:

  • 1 kg skuše
  • 750 ml pelata
  • 50 ml maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • list kadulje
  • ružmarin
  • lovorov list
  • sol
  • papar

Postupak:

  1. Narežemo luk i kratko ga propirjamo. Dodamo pelate, začinimo i pustimo da krčka 25 minuta.
  2. Očistimo i narežemo skuše i posložimo ih u šalšu. Dodamo lovor i ružmarin.
  3. Pečemo u pećnici 20 minuta na 160°C.

Penne sa šugom od sipe

‍Sastojci:

  • 700 g sipe
  • ½ kg luka
  • 300 g tjestenine penne rigate
  • 150 ml vina
  • 40 g koncentrata rajčice
  • 25 ml maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • ružmarin
  • lovor

Postupak:

  1. Luk i sipe narežemo na komadiće te stavimo da se pirjaju na maslinovu ulju dok luk ne omekša.
  2. Kad ishlapi voda i sipe malo omekšaju, dodamo začine i koncentrat rajčice i kratko propirjamo.
  3. Podlijemo vinom i kad alkohol ishlapi, dodamo malo vode te kuhamo još pola sata.
  4. Skuhamo tjesteninu prema uputama na pakiranju i pomiješamo sa šugom od sipe.

Pečeni filet zubaca

‍Sastojci:

  • zubatac
  • sol
  • maslinovo ulje

Postupak:

  1. Zubaca otkostimo, začinimo i pečemo na gril tavi 3 minute sa svake strane.

 

tips & tricks David Skoko: Kako ispeći ribu, bez da se presuši

 

Fritule s kremom od jogurta

Sastojci - za fritule:

  • 4 žlice šećera
  • 2 jaja
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g tekućeg jogurta
  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g grožđica natopljenih u medici
  • 30 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • malo naribane korice limuna
  • ulje za prženje

Sastojci - za kremu od jogurta:

  • 200 g slatkog vrhnja
  • 200 g jogurta
  • 150 g šećera u prahu
  • nekoliko kapi limunova soka

Postupak:

  1. Za fritule -  jaja izmiksamo sa šećerom i vanilin šećerom pa dodamo sol, jogurt, grožđice, naribanu koricu limuna, prosijano brašno i prašak za pecivo. Dobro izmiksamo.
  2. Ulje dobro zagrijemo zatim smanjimo vatru te žlicom prethodno umočenom u ulje oblikujemo fritule i stavljamo ih jednu po jednu u ulje.
  3. Nemojte prekrcati tavu kako se ulje ne bi ohladilo, a fritule upile previše masnoće!
  4. Fritule će se same okretati. Pržimo ih dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju te potom vadimo na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće. Pospemo šećerom u prahu.
  5. Za kremu - slatko vrhnje pomiješamo sa šećerom u čvrsti snijeg, pokapamo limunovim sokom i umiješamo jogurt.

Emisija "David Skoko: Motor, loza, kuhača" na Prvom programu HTV-a emitira se srijedom u 20.15 sati. Ove srijede, 1. studenoga, tema će biti baranjska vinska tradicija. Detalje o svakoj epizodi, kao i recepti iz dosad emitiranih epizoda mogu se pronaći na službenoj stranici David Skoko: Motor, loza, kuhača.

 

Posjeti Gastro.hr