U svom TV serijalu "David Skoko: Motor, loza, kuhača" omiljeni chef obilazi poznate hrvatske vinare, doznaje njihovu priču i za njih i njihove obitelji kuha odlična jela od lokalnih namirnica. Emisija je u prvih mjesec dana emitiranja na HTV-u dobila brojne pohvale i stekla brojne obožavatelje, koji iz tjedna u tjedan prate vinsko i gastronomske pustolovina chefa Davida Skoke.
U najnovijoj epizodi Skoko je posjetio istarskog vinara Ivana Damjanića, koji je brzo nakon pokretanja vinarije i vinograda postao porečka vinarska zvijezda. Kod Damjanića Skoko je pripremio odličan meni - fritaju, carpaccio od zubaca, penne sa sipom, skušu u šalši, pečeni filet zubaca i fritule, a mi donosimo sve recepte.
Jedna od zvijezda menija Davida Skoke definitivno je bila butarga, koju je opisao kao - morski kavijar. Odličan primjer kako se održivost može primijeniti u planiranju menija bio je pak zubatac koji je korišten u dva jela - predjelu carpaccio od zubaca i glavnom jelu pečeni filet zubaca.
Fritaja s butargom
Sastojci:
- jaja
- svježa ikra
- butarga
- luk
- maslinovo ulje
- sol
Postupak:
- Ikru očistimo i prepržimo na maslinovu ulju s malo narezanog luka. Dodamo umućena jaja, posolimo i lagano miješamo na laganoj vatri dok jaja ne koaguliraju.
- Prije serviranja naribamo butargu preko fritaje.
Carpaccio od zubaca
Sastojci:
- zubatac
- sol
- papar
- limun
- maslinovo ulje
Postupak:
- Zubaca očistimo, otkostimo i skinemo mu kožu. Narežemo ga vrlo tanko (carpaccio).
- Posolimo, popaprimo, dodamo limuna i domaćeg maslinovog ulja.
Škombre (skuša) u šalši
Sastojci:
- 1 kg skuše
- 750 ml pelata
- 50 ml maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- list kadulje
- ružmarin
- lovorov list
- sol
- papar
Postupak:
- Narežemo luk i kratko ga propirjamo. Dodamo pelate, začinimo i pustimo da krčka 25 minuta.
- Očistimo i narežemo skuše i posložimo ih u šalšu. Dodamo lovor i ružmarin.
- Pečemo u pećnici 20 minuta na 160°C.
Penne sa šugom od sipe
Sastojci:
- 700 g sipe
- ½ kg luka
- 300 g tjestenine penne rigate
- 150 ml vina
- 40 g koncentrata rajčice
- 25 ml maslinova ulja
- sol
- papar
- ružmarin
- lovor
Postupak:
- Luk i sipe narežemo na komadiće te stavimo da se pirjaju na maslinovu ulju dok luk ne omekša.
- Kad ishlapi voda i sipe malo omekšaju, dodamo začine i koncentrat rajčice i kratko propirjamo.
- Podlijemo vinom i kad alkohol ishlapi, dodamo malo vode te kuhamo još pola sata.
- Skuhamo tjesteninu prema uputama na pakiranju i pomiješamo sa šugom od sipe.
Pečeni filet zubaca
Sastojci:
- zubatac
- sol
- maslinovo ulje
Postupak:
- Zubaca otkostimo, začinimo i pečemo na gril tavi 3 minute sa svake strane.
Fritule s kremom od jogurta
Sastojci - za fritule:
- 4 žlice šećera
- 2 jaja
- 1 mahuna vanilije
- 1 prašak za pecivo
- 200 g tekućeg jogurta
- 200 g glatkog brašna
- 100 g grožđica natopljenih u medici
- 30 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- malo naribane korice limuna
- ulje za prženje
Sastojci - za kremu od jogurta:
- 200 g slatkog vrhnja
- 200 g jogurta
- 150 g šećera u prahu
- nekoliko kapi limunova soka
Postupak:
- Za fritule - jaja izmiksamo sa šećerom i vanilin šećerom pa dodamo sol, jogurt, grožđice, naribanu koricu limuna, prosijano brašno i prašak za pecivo. Dobro izmiksamo.
- Ulje dobro zagrijemo zatim smanjimo vatru te žlicom prethodno umočenom u ulje oblikujemo fritule i stavljamo ih jednu po jednu u ulje.
- Nemojte prekrcati tavu kako se ulje ne bi ohladilo, a fritule upile previše masnoće!
- Fritule će se same okretati. Pržimo ih dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju te potom vadimo na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće. Pospemo šećerom u prahu.
- Za kremu - slatko vrhnje pomiješamo sa šećerom u čvrsti snijeg, pokapamo limunovim sokom i umiješamo jogurt.
Emisija "David Skoko: Motor, loza, kuhača" na Prvom programu HTV-a emitira se srijedom u 20.15 sati. Ove srijede, 1. studenoga, tema će biti baranjska vinska tradicija. Detalje o svakoj epizodi, kao i recepti iz dosad emitiranih epizoda mogu se pronaći na službenoj stranici David Skoko: Motor, loza, kuhača.