Prošli tjedan slavili smo kraj lovostaja na plavu ribu te se već u petak nagradili obilnom porcijom prženih srdela, a u ovoj sitnoj plavoj ribi, povoljnoj i svima dostupnoj, nastavljamo uživati uz nove, zanimljive i maštovite recepte poput ovog koji nam donosi slavni chef David Skoko.
Chef David Skoko, poznat i kao - Ribarev sin, pravi je majstor pripreme ribe. Uvijek je pun novih ideja i recepata te najbolje zna kako u potpunosti iskoristiti namirnicu.
Tom idejom vodi se i njegov recept za pohane srdele s mileramom i vlascem koji je svojedobno pokazao u svojoj emisiji 'Stari gušti, nova kužina' na kanalu 24Kitchen. Srdele su i inače njegova omiljena morska namirnica jer su jako ukusne i zdrave, povoljne i ima ih dovoljno za sve.
Zašto ne brendiramo sitnu plavu ribu, imamo je u izobilju?!
O tome je govorio i prošle godine na Weekend Food Festivalu te podigao prašinu, a mnoge i oduševio svojim uporno lokalnim pristupom gastronomiji i korištenju svega što nam more nudi.
"70% konzumirane ribe u Hrvatskoj dolazi izvana. promoviramo kvarnerske škampe kojih imamo na dnevnoj bazi za jedan malo veći restoran, a sitnu plavu ribu koje imamo u izobilju jednostavno ne brendiramo. Domaćih proizvoda imamo jako malo, a ono malo kvalitetnog proizvoda što imamo, to izvozimo.
Recimo, 80% hrvatskog ulova je sitna plava riba. Skoro sva sitna plava riba ide u izvoz. S druge strane, 70% konzumirane ribe u Hrvatskoj dolazi iz uvoza. To je katastrofa i to ne može biti tako. Zašto? To je zbog toga što naše tržište ta srdela ne zanima. Mi smo u stanju brendirati nešto čega nemamo ", iskreno je tada ispričao Skoko.
Kako bismo potaknuli veću konzumaciju srdela, te prefine i svestrane sitne plave ribe, donosimo ti Skokin recept za pohane srdele s mileramom i vlascem.
Pohane srdele s mileramom i vlascem by David Skoko
Sastojci:
- 800 g svježih srdela
- 250 g milerama
- 1 stručak svježeg vlasca
- 100 g svježeg bosiljka
- 100 g badema
- 3 režnja češnjaka
- 250 g krušnih mrvica
- 3 jaja
- 200 g oštrog brašna
- sol i papar
- maslinovo ulje
- ulje za prženje
Postupak:
- Srdele prvo očistimo tj. skinemo im glavu i utrobe. Potom ih isfiletiramo zarezavši s gornje strane prema dolje. Otvorimo ih kao knjigu. Kosti ćemo sačuvati.
- U stolni blender stavimo bosiljak, oguljene bademe, češnjak. Posolimo i popaprimo te dodamo maslinovo ulje.
- Otvorene filete srdela napunimo s pola žličice pesta i preklopimo drugim filetom. Jednu po jednu na isti način.
- Stavimo grijati ulje.
- Umutimo jaja i posolimo. Srdele prvo uvaljamo u brašno pa u jaja pa u mrvice. Ponovimo u jaja i mrvice kako bi dobili double crust.
- Srdele pržimo u zagrijanom ulju do zlatne boje. Izvadimo ih i stavimo ocijediti na rešetku.
- Malo posolimo kosti i uvaljamo ih u oštro brašno. Prosijemo ih i popržimo u ulju dok ne ishlapi sva tekućina.
- U zdjelu u koju ćemo izvaditi kosti stavimo malo kuhinjskog papira koji će upiti višak masnoće.
- U zdjelicu stavimo malo milerama.
- Nasjeckamo i dodamo malo vlasca.
- Posložimo srdele na tanjur i ukrasimo s par listića basilica.
- Dodamo i kosti na koje stavimo malo preostalog pesta. Izrežemo i serviramo uz srdelice i komadić limuna.