Svake srijede, idućih 9 tjedana, počevši od 4. listopada, na Prvom programu HTV-a pratit ćemo kulinarsko-putopisni serijal "David Skoko: Motor, loza, kuhača" u kojem slavni chef obilazi domaće vinare, otkriva njihovu priču i za njih priprema specijalitete od lokalnih namirnica. U prvoj epizodi na Pelješcu posjećuje vinarije Matuško i Edivo, s u sljedećim epizodama vidjet ćemo kako mu je bilo u vinarijama Degarra u Zadru, Tomac na Plešivici, Bolfan u Zagorju, Krauthaker u Kutjevu, Damjanić u Poreču, Kozlović u Momjanu (Istra), Gerštmajer u Zmajevcu (Baranja) te Katunar Estate Winery na Krku. Kako se zabavio na snimanju, što je naučio i hoće li biti još nastavaka otkrio nam je u intervjuu.
U novom serijalu ti si vinarima pokazao neke kulinarske cake, što si ti od njih naučio?
U našem novom serijalu posjećivao sam vinare koji su me proveli kroz svoj život i obitelji. Od zemlje na kojoj su odrasli kroz nasljeđe svojih predaka. Pokazali su mi što rade sada i koje su im vizije za budućnost. Otvorili su mi vrata svojih domova i podruma, uveli u svoj svijet kao prijatelja.
Pokazali su mi ono što sam već i sam znao, da u životu nema veće sriće i veselja od obiteljske sloge i ljubavi. I koliko god se to ponekad činilo teško i nemoguće, zajedno je lakše. A najveseliji trenuci su oni kada se cijela obitelj okupi oko stola uz fina vina i dobru klopu.
Koliko je snimanje bilo zabavno od 1 do 10 i postoji li neka posebno zabavna anegdota?
Snimanje je bilo čista desetka, ovo je moj prvi putopis i ne mogu opisati koliko sam zahvalan cijeloj ekipi profesionalaca na njihovom doprinosu u realizaciji ovog našeg serijala. Jako smo se lijepo zabavili. Naravno, bilo je intenzivno, bilo je tu i trzavica, ali to nas nije ni najmanje dekoncentriralo u namjeri da napravimo ovaj zabavan show.
Otkrit ću vam jednu zanimljivu anegdotu: Kada smo posjetili Baranju, domaćin nas je vodio na Dunav, na pecanje. Čim smo došli na lokaciju vidio sam štap na obali kako trza i u trenu je savijen do vode. Odmah sam potrčao da vidim što se upecalo, da mi riba ne zbriše. U trenu se probudio moj ribarski instinkt.
Počeo sam namotavati najlon i izvukao lijepog tolstolobika. Ništa spektakularno, ali je ulovljena friška riba. Ja sretan ko dite, okrenem se da se svima pohvalim... Čudo i nevjerica u očima režije! "Pa pobogu mogao si počekati minuticu da izvadimo kamere i snimimo to..."
Naravno da kasnije s upaljenim kamerama nismo ulovili ni jednu. Eto, mi smo sada ona ekipa koja je na setu ulovila ribu, a snimila da nije ulovila niš.
Kako si birao koje ćeš vinarije posjetiti, s obzirom na to da neke od vinskih regija koje si posjetio imaju značajan broj vrhunskih vinara? Posebno tu mislim na tvoju rodnu Istru...
Naša ideja nije bila promovirati vina. Ovaj serijal je više posvećen ljudima iza vrhunskih vina nego samom vinu. Hrvatska je prekrasna mala zemlja velikih raznolikosti. Samim time ima za pokazati toliko divnih ljudi i lokacija da bi mogli predstaviti stotinu ovakvih priča u svim spektrima, ne samo vinarskim.
Kroz ovih 9 epizoda nismo ih mogli predstaviti sve odjednom. Pa smo u svakoj regiji posjetili one vinare čije su nam se životne, poslovne i obiteljske priče činile najzanimljivijim.
U ovom serijalu pokušali smo predstaviti ljepotu cijele Hrvatske kroz prizmu vrijednih vinarskih obitelji. Prošli smo vinske zone Pelješca, Zadra,Slavonije i Baranje, Zagorja i Plešivice, Istre i Kvarnera. Htjeli smo da kroz sve raznolikosti svake naše vinske regije prikažemo i one primarne ljudske vrijednosti. A to je vrednovanje obiteljskih i prijateljskih odnosa te rast na istima.
I u ovoj emisiji promičeš lokalno i autentično. Umoriš li se ikada od toga, od stalnog ponavljanja istog? I da li te obeshrabruje kad vidiš što sve neki krivo rade?
Kroz naš serijal promoviramo obiteljske vrijednosti i autentičnost. Što kroz priče ljudi koje smo posjetili, što kroz vina i hranu koju smo kušavali. Meni osobno je to važno. Moja obitelj, podrijetlo i zajednička vizija budućnosti je ono za što se ja držim i u što ja vjerujem, što živim.
Nije da ja nisam bio u trenutku iskušenja da to sve razbucam u svojoj glavi i krenem nekim trendovskim putem onako... "kud svi, tud i mali Mujo"! Ja pričam i promoviram svoje ideje i ideale jer su moji. Nemam druge. Na njima sam odrastao i uspijevam u realizaciji istih. Moja je vizija jasna i ciljevi čvrsto zacrtani. A način na koji dolazim do njih se mijenja u odnosu na prepreke i mogućnosti koje se ispred mene pojave.
Volio bih da naše djelovanje, pogotovo ono gastronomsko, inspiraciju za svoj rad više traži u mogućnostima svog okruženja i pokušaju da budemo autentični i svoji. Jer one trendovske inspiracije imaju jednu bitnu poveznicu, a to je prolaznost. Dok autentičnim i osobnim pristupom i inzistiranjem na istima stvaramo trajne vrijednosti. A to je ono što nam treba ako želimo postati po nečem prepoznatljivi.
Što je sljedeće u tvojim planovima? I postoji li šansa da se snimi i druga sezona serijala?
Uh, planova je puna glava. Trenutno radim na nekoliko zanimljivih edukativnih projekata koji promiču lokalne namirnice, zdrav pristup hrani i uvođenje više svježe domaće ribe u svakodnevnu prehranu, pogotovo u prehranu mlađih generacija.
Jako se veselim prikazivanju ovog serijala. Baš bi bilo super da i gledatelji uživaju u njemu koliko smo i mi uživali za vrijeme snimanja. A ako se gledateljima bude svidio naš show, postoji mogućnost da ih snimimo još puno...