Jednostavni i nježni - pužići s pestom od rukole
Pužići s pestom
Jednostavno jelo, pužići s pestom od rukole, oplemenjeno nježnim pestom od rukole i pinjola koji ga boji i daje mu posebnu aromu savršena je kombinacija sastojaka koje svi imamo kod kuće
Bez obzira na to koristiš li ‘običnu’ ili pak talijansku tjesteninu od durum pšenice ili bilo koje druge zdravije vrste, pesto od rukole dat će joj poseban okus i boju. Format pužića pogodan je za ‘umotavanje’ u umak, što ovo jelo čini idealnom poslasticom za ručak, ali i savršenom za iznenađenje prijatelja za večerom!
Uz to, pesto od rukole uvijek je odličan recept za sve toplije dane jer je i ukusan čak i kada je hladan. Ako ga želiš isprobati u nekim drugim varijacijama predlažemo da pužiće zamijeniš – primjerice, prosom, ili kus-kusom!
Pužići s pestom od rukole
Sastojci (za 4 osobe):
- 80 g rukole
- 25 g pinjola
- 2 češnja češnjaka
- ½ žličice naribane limunove korice
- 40 g ribanog sira pecorino
- 5 žlica maslinova ulja
- 4 žlice povrtnog temeljca
- 500 g pužića
Priprema:
- Očisti rukolu, operi je, posuši kuhinjskim papirom i krupno nasjeckaj. U tavici bez dodavanja masnoće poprži 25 g pinjola.
- Oljušti i nasjeckaj 2 češnja češnjaka. Sve pripremljene sastojke stavi u multipraktik pa ih uz dodatak ½ žličice naribane limunove korice, 40 g ribanog sira pecorina, 5 žlica maslinova ulja i 4 žlice povrtnog temeljca izradi u glatki umak.
- Pesto posoli, popapri i dodaj mu žlicu limunova soka.
- Skuhaj al dente 500 g pužića u većoj količini posoljene vode. Ocijedi ih, odvajajući pri tome malu količinu vode od kuhanja. Izmiješaj pužiće s pestom i 2-3 žlice vode od kuhanja, po potrebi dosoli i ukrasi rukolom.