Tko može odoljeti klasičnoj kombinaciji bosiljka, maslinovog ulja i aromatičnog parmezana? Sudeći po popularnosti pesto umaka, skoro pa nitko. Iako je tradicionalna talijanska verzija pesta najpopularnija, postoji i niz novih i zanimljivih okusa koje mu možemo dodati. Jedan od njih je mladi špinat koji na tržnicama možemo kupiti tijekom ljetnih mjeseci.
Mladi špinat će pestu dati posebnu aromu, a to je ujedno i najbolji način kako iz zelenih listova dobiti što više nutrijenata i blagodati za organizam.
Sastojci:
- 200 g mladog špinata
- 20 g svježeg bosiljka
- 30 g pinjola
- 1 žlica limunovog soka
- 1 češanj češnjaka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 50 g parmezana
- 500 g tjestenine po izboru
- Papar
- Sol
Priprema:
- Za pripremu pesta najprije tostiraj pinjole tako da ih zapečeš na visokoj temperaturi nekoliko minuta.
- Mladi špinat, bosiljak i maslinovo ulje stavi u blender te dobro blendaj dok ne usitniš. Dodaj limunov sok, češnjak, tostirane pinjole, sol, papar i parmezan te sve dobro izblendaj.
- Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju i u vodu u kojoj se kuha dodaj pola žlice soli. Kada je tjestenina kuhana procijedi ju te sačuvaj jednu šalicu vode u kojoj se kuhala.
- Pomiješaj kuhanu tjesteninu i pesto od špinata te dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako bi dobila kremastije jelo.
- Tjesteninu s pestom od špinata posluži toplu, s malo ribanog parmezana ili tostiranih pinjola i uživaj u zdravom obroku!
Isprobaj i ove ukusne recepte u kojima je špinat zvijezda: