Bez obzira na to koristiš li ‘običnu’ ili pak talijansku tjesteninu od durum pšenice ili bilo koje druge zdravije vrste, pesto od rukole dat će joj poseban okus i boju. Format pužića pogodan je za ‘umotavanje’ u umak, što ovo jelo čini idealnom poslasticom za ručak, ali i savršenom za iznenađenje prijatelja za večerom!
Uz to, pesto od rukole uvijek je odličan recept za sve toplije dane jer je i ukusan čak i kada je hladan. Ako ga želiš isprobati u nekim drugim varijacijama predlažemo da pužiće zamijeniš – primjerice, prosom, ili kus-kusom!
Pužići s pestom od rukole
Sastojci (za 4 osobe):
- 80 g rukole
- 25 g pinjola
- 2 češnja češnjaka
- ½ žličice naribane limunove korice
- 40 g ribanog sira pecorino
- 5 žlica maslinova ulja
- 4 žlice povrtnog temeljca
- 500 g pužića
Priprema:
- Očisti rukolu, operi je, posuši kuhinjskim papirom i krupno nasjeckaj. U tavici bez dodavanja masnoće poprži 25 g pinjola.
- Oljušti i nasjeckaj 2 češnja češnjaka. Sve pripremljene sastojke stavi u multipraktik pa ih uz dodatak ½ žličice naribane limunove korice, 40 g ribanog sira pecorina, 5 žlica maslinova ulja i 4 žlice povrtnog temeljca izradi u glatki umak.
- Pesto posoli, popapri i dodaj mu žlicu limunova soka.
- Skuhaj al dente 500 g pužića u većoj količini posoljene vode. Ocijedi ih, odvajajući pri tome malu količinu vode od kuhanja. Izmiješaj pužiće s pestom i 2-3 žlice vode od kuhanja, po potrebi dosoli i ukrasi rukolom.