Juha od koprive - recept iz vremena starih Rimljana

Shutterstock Juha od koprive - zdjelica puna zdravlja
Sve je više poznatih chefova koji nanovo otkrivaju ovo jestivo bilje, pa i tebi savjetujemo da svakako probaš kuhati s koprivom - za početak možda baš ovu gustu juhu s vrhnjem i poprženim kruhom
Vidi originalni članak

Kuhati s koprivom znali su još i stari Rimljani, ali i naše bake, no tijekom godina ova je ‘peckava’ biljka postala poprilično zanemarena u modernoj kuhinji što je prava šteta jer zavrjeđuje posebnu pažnju. No trebaš znati da su za kuhanje dobri samo njezini mladi, nježni vrhovi, a stabljika i donji listovi nisu jestivi.

Od koprive možeš napraviti kašu za juhu ili prilog od povrća. Sitno nasjeckane koprive mogu se također staviti u mekane sireve, poput kozjeg ili ricotte te upotrijebiti kao nadjev za raviole

 

kako dobro Moramo isprobati: Quiche s mladim koprivama

 

Sve je više poznatih chefova koji nanovo otkrivaju ovo jestivo bilje, pa i tebi savjetujemo da svakako probaš nešto od navedenog. Za početak neka to bude recept za gustu juhu s vrhnjem i poprženim komadićima kruha!

Juha od koprive

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g mladih listova koprive
  • 4 ljutike
  • 2 žlice maslaca
  • 1 veliki krumpir
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 punomasno kiselo vrhnje (250 ml)
  • komadići preprženog kruha za ukras

 

zeleni kutak Pravo proljetno: Kopriva kiflice s topljenim sirom

 

Priprema:

  1. Odvoji jednu trećinu listova koprive, operi ih i sitno nasjeckaj.
  2. U lonac za juhu stavi opranu i sitno nasjeckanu ljutiku i maslac te ih pirjaj na laganoj vatri dok ljutika ne omekša, otprilike 5 minuta.
  3. Umiješaj cijele listove koprive pa pirjaj sve 1 minutu. Dodaj oguljen i na kockice narezan krumpir i 1 litru hladne vode te posoli po ukusu.
  4. Poklopi i kuhaj dok se krumpir ne skuha, oko 20 minuta. Prelij sve u blender, u dva dijela ako je potrebno, pa napravi glatku kašu.
  5. Kušaj treba li dodati soli i papra. Umiješaj nasjeckane listove koprive s početka recepta i vrhnje, pospi poprženim komadićima kruha te odmah posluži.

 

Isprobajte ovo! Pozdrav proljeću: Njoki od koprive

 

Posjeti Gastro.hr