Primjena u koprive u kulinarstvu je uistinu raznolika, tako da ju je moguće pripremiti za bilo koji obrok tijekom dana. Primjerice, već ujutro koprivu je moguće dodati smoothieju. Kombinacije su neiscrpne i svakako se potrudite pronaći onu po vlastitom guštu.
Nepogrešiva kombinacija je ona koju koprivu spaja sa svježim sirom koji je onda moguće iskoristiti i za savijače, pite... Dakako, spoj koprive i sira ne mora nužno imati slani predznak pa osim u slatkim pitama, ovu je biljku izrazito bogatu željezom poželjno dodati i raznim pudinzima ili pak biskvitnim kolačima.
Mogućnosti su brojne, a svima njima zajedničko je to što se koriste vršci koprive, dakle, listovi koji se nalaze oko pet do deset centimetara od vrha koprive, a upravo mladi listovi koprive predstavljaju pravu riznicu vitamina – sadrže čak dvadeset puta više C vitamina negoli zelena salata.
Potrebno vam je:
Tijesto:
- 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 125 g maslaca
- 15 g parmezana
- sol
- 0.50 male žlice muškatnog oraščića
- 0.50 male žlice prašaka za pecivo
- svježe mljeveni papar
- 100 g kiselog vrhnja
Nadjev:
- 200 g svježeg kravljeg sir
- 100 g kiselog vrhnja
- 150 g koprive
- 1 crni luk
- sezamovo ulje
- 3 jaja
- sol
- svježe mljeveni papar
- sjemenke sezama
Priprema:
- Pomiješajte suhe sastojke za tijesto. Dodajte maslac izrezan na listiće i prstima ga utrljajte u brašno. Dodajte vrhnje i zamijesite glatko tijesto. Ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
- Tijesto razvaljajte na dimenzije kalupa. Utisnite ga u kalup premazan maslacem i nabockajte vilicom po dnu. Peci 15-20 minuta na 180°C. Izvadite i pustite da se malo ohladi.
- Mlade koprive operite pod mlazom vode i uzmite samo listove. Luk sitno nasjeckajte i kratko popržite na tamnom sezamovom ulju. Dodajte koprive, pustite da povenu i tekućina ispari. Posolite i popaprite po ukusu.
- Pomiješajte sir s vrhnjem u glatku smjesu, dodajte jaja i posolite.
- Koprive pomiješajte sa smjesom sira i ulijte na tijesto. Po želji posipajte sezamovim sjemenkama.
- Pecite 20-25 minuta na 180°C.