Recepti 04. svibnja 2019.

Moramo isprobati: Quiche s mladim koprivama

Quiche s mladim koprivama
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobajte ukusni quiche s koprivama, kravljim sirom i kiselim vrhnjem

Primjena u koprive u kulinarstvu je uistinu raznolika, tako da ju je moguće pripremiti za bilo koji obrok tijekom dana. Primjerice, već ujutro koprivu je moguće dodati smoothieju. Kombinacije su neiscrpne i svakako se potrudite pronaći onu po vlastitom guštu

Nepogrešiva kombinacija je ona koju koprivu spaja sa svježim sirom koji je onda moguće iskoristiti i za savijače, pite... Dakako, spoj koprive i sira ne mora nužno imati slani predznak pa osim u slatkim pitama, ovu je biljku izrazito bogatu željezom poželjno dodati i raznim pudinzima ili pak biskvitnim kolačima.

 

Lazanje s mladim koprivama Možda vas zanima... Kako dobro: Lazanje s mladim koprivama Recepti

 

Možda vas zanima... Quiche Lorraine s lososom i mladim špinatom Kolumne

 

Mogućnosti su brojne, a svima njima zajedničko je to što se koriste vršci koprive, dakle, listovi koji se nalaze oko pet do deset centimetara od vrha koprive, a upravo mladi listovi koprive predstavljaju pravu riznicu vitamina – sadrže čak dvadeset puta više C vitamina negoli zelena salata.

Potrebno vam je:

Tijesto:

  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca
  • 15 g parmezana
  • sol
  • 0.50 male žlice muškatnog oraščića
  • 0.50 male žlice prašaka za pecivo
  • svježe mljeveni papar
  • 100 g kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 200 g svježeg kravljeg sir
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 150 g koprive
  • 1 crni luk
  • sezamovo ulje
  • 3 jaja
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • sjemenke sezama

Priprema:

  1. Pomiješajte suhe sastojke za tijesto. Dodajte maslac izrezan na listiće i prstima ga utrljajte u brašno. Dodajte vrhnje i zamijesite glatko tijesto. Ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
  2. Tijesto razvaljajte na dimenzije kalupa. Utisnite ga u kalup premazan maslacem i nabockajte vilicom po dnu. Peci 15-20 minuta na 180°C. Izvadite i pustite da se malo ohladi.
  3. Mlade koprive operite pod mlazom vode i uzmite samo listove. Luk sitno nasjeckajte i kratko popržite na tamnom sezamovom ulju. Dodajte koprive, pustite da povenu i tekućina ispari. Posolite i popaprite po ukusu.
  4. Pomiješajte sir s vrhnjem u glatku smjesu, dodajte jaja i posolite.
  5. Koprive pomiješajte sa smjesom sira i ulijte na tijesto. Po želji posipajte sezamovim sjemenkama.
  6. Pecite 20-25 minuta na 180°C.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.